Consell del Centre Esportiu Dénia per rependre l'esport fora de casa: "fer-ho de forma gradual"

  • Consejos del Centro Deportivo Dénia para retomar el deporte fuera de casa:
  • Consejos del Centro Deportivo Dénia para retomar el deporte fuera de casa:
  02/05/2020

Després de set setmanes de confinament, a partir de demà es permetrà realitzar activitat física a l'aire lliure. Però cal  tindre en compte que, encara que molts dianenses han continuat online les recomanacions i activitats del Centre Esportiu Dénia, l'activitat física a casa és molt diferent al que es podrà realitzar a partir de demà.

 

“El més important de tot és començar de manera gradual i progressiva”- afirma la responsable del Centre Esportiu, Susana Campos. “No podem tornar al que féiem fa set setmanes, hem de començar a poc a poc, ja que un sobreesforç pot afectar negativament el nostre cos en el primer dia d'entrenament i deixar-nos lesionats diversos dies a casa”.

 

Des del Centre Esportiu estan  segurs que l'esport ens pot ajudar molt positivament a combatre la pandèmia. Mantindre'ns amb una bona condició física ens ajuda a millorar el nostre estat de salut i estar més fortes. “Per això hem de preparar-nos abans de tornar a l'esport”, explica Campos. Per a això, el centre que gestiona Aqualia en col·laboració amb l'Ajuntament de Dénia, vol acompanyar als usuaris en la posada a punt amb alguns consells des de la primera eixida, que cada persona haurà d'adaptar al seu nivell físic, ja que són indicacions genèriques:

 

·         Les teues cames porten com a mínim 50 dies en manera “off”, així que encara que tingues moltes ganes d'eixir, els primers dies han de ser una nova presa de contacte. No vulgues estar al mateix nivell que quan el vas deixar perquè el teu nivell físic segur que és més baix.

 

·         Posa a punt el teu equipament tant si vas a correu o fer esport amb la teua bici o els teus patins, comprova que tot està bé abans de començar, fins i tot el casc o altres proteccions. Si eixiràs a córrer prepara't calçat i roba còmoda i transpirable. No estrenes res nou, procura que siguen sabatilles i roba que ja has usat en ocasions anteriors per a evitar les rascades i butllofes. I si pots porta't un gel desinfectant de butxaca amb tu.

 

·         Recorda posar-te protecció solar, llevat que isques molt primerenc al matí o molt tard a la nit. Cada vegada estem més prop de l'estiu i el sol afectarà més la nostra pell.

 

·         Comença per un llarg calfament, dedica, el doble de temps del qual realitzaves abans per a calfar. L'ideal seria durant 3 minuts mobilitzar les articulacions i després caminar 5 minuts més. A continuació realitza un calfament més dinàmic que no et porte més de 10 minuts i realitza estiraments suaus durant altres 3.

 

·         Entrena suau, redueix al 50-60% la intensitat de l'entrenament que feies abans almenys en el primer dia per a veure com reacciona el teu cos. A partir del 2n i 3r dia veus augmentant un 10% la intensitat de l'entrenament si el cos t'ho permet. Per a això és recomanable que utilitzes el pulsòmetre o almenys controlar de tant en tant les teues pulsacions.

 

·         Si abans del confinament no eres molt constant amb l'esport, no vulgues reconvertir-te ara. Si és el teu cas, la qual cosa sí que pots fer és començar amb 2-3 dies a la setmana molt suaus i a poc a poc anar augmentant-lo. No és el moment de comparar-te amb uns altres ni seguir reptes bojos que aquests dies inunden les RRSS. Introdueix durant l'entrenament descansos actius amb intensitats suaus.

 

·         Escolta el teu cos en tot moment i no vulgues fer en un dia el que no has fet en més de mes i mig. Has de tindre consciència corporal i escoltar tots aquells senyals que el cos ens envia. A més, el nostre cervell no està llest per a funcionar al mateix ritme que abans ja que hem estat privats de llibertat i això ens afecta encara que no ens adonem.

 

·         ves amb compte amb els teus objectius i amb la frustració. Marca't objectius fàcils i metes que pugues aconseguir, així et serà fàcil i positiu aconseguir-los i anar augmentant-los a poc a poc. Ja aniràs ampliant-los amb el temps. Recorda que és millor començar realitzant entrenaments suaus diversos dies a la setmana que un gran entrenament al principi i rendir-te.

 

·         Dedica temps a la volta a la calma. Igual que en el calfament, has de dedicar bastant més temps de l'habitual a això almenys en els primers dies. Realitza exercicis 3-4 minuts d'intensitat mitjana-baixa i després altres 3-4 minuts d'intensitat baixa o molt baixa. Després dedica 8-10 minuts a  estirar bé.

 

Recorda que encara ens trobem en un estat d'alarma i  has de ser caut i seguir rigorosament totes les mesures de seguretat i recomanacions que ens indiquen les autoritats:

 

·         Mantingues la distància de seguretat i recorda que només podem realitzar esport de manera individual.

 

·         Revisa abans d'eixir el recorregut que pots fer i tingues altres opcions per si la teua elecció està massa concorreguda. Recorda que no pots eixir del teu municipi.

 

·         Evita tocar qualsevol objecte, paret, arbre,... i, si ho fas, intenta que siga amb la teua mà no dominant. Si portes desinfectant, utilitza-ho.

 

·         Dutxa't i canvia't de roba res més arribes a casa i desinfecta la sola de les teues sabatilles o les teues rodes i proteccions abans d'entrar a casa.

 

·         Controla l'horari, només pots realitzar esport entre les 6.00 i les 10.00 del matí i entre les 20.00 i 23.00 de la nit

 

Des del centre esportiu Dénia demanen als dianenses que siguen responsables, “per tí i pels altres. Encara que fer esport és la teua responsabilitat, recorda que estem junts en això. El sentit comú és especialment important en les pròximes setmanes i totes les decisions que prenem poden influir també en els altres. Per això, si tens qualsevol dubte, informa't sempre pels canals oficials del municipi”.