El port, la seua història i les seues eixides professionals, més prop dels joves

  • El puerto, su historia y sus salidas profesionales, más cerca de los jóvenes
  • El puerto, su historia y sus salidas profesionales, más cerca de los jóvenes
  30/04/2021

La seua història i la Dénia van de la mà, genera més de 1.000 llocs de treball i un important volum de negoci, treball i activitats, les empreses que operen en ell aporten en taxes, cànons i altres conceptes prop de 14 milions d'euros anuals i és, sense cap dubte, un d ells principals atractius de la ciutat. Així i tot, el port de Dénia continua sent un gran desconegut per a part de la seua població i, sobretot, per als més joves. Amb la finalitat d'acostar el seu passat i present i donar a conéixer també les eixides professionals relacionades amb ell, la Mesa Portuària ha dissenyat un projecte educatiu -Coneix el Port de Dénia- per a col·legis i instituts que ha sigut inclòs en la programació d'activitats extraescolars que subvenciona enguany la Conselleria d'Educació per a compensar els efectes de la pandèmia en la població escolar.

 

La proposta ha sigut dissenyada per Lois Zonneveld, qui ha destacat la implicació de diverses entitats en un projecte que ha despertat l'interés i la curiositat dels participants. Les primeres eixides s'han fet aquesta setmana i s'ha constatat, per exemple, el desconeixement de les arts de pesca o la quantitat i varietat de llocs de treball al fet que dona lloc l'activitat portuària. Han participat 345 alumnes de tercer i quart d'ESO i de Formació Professional de l'IES Sorts de la Mara i dels col·legis, Alfa i Omega, Paidos, Chabas i Carmelites.

Dividits en grups, i acompanyats per un guia, els estudiants visiten Marina Dénia, Real Club Nàutic de Dénia, Nàutica Noguera, Autoritat Portuària i Capitania Marítima, Confraria de Pescadors, Amarraments Públics, Marina El Portet de Dénia, Baleària Port i Varadero Port Dénia. En cada instal·lació hi ha un responsable per a atendre els alumnes i mostrar-los els oficis més demandats i el tipus de treball que realitzen diàriament. S'ha elaborat també un catàleg amb informació de totes les empreses i entitats que conformen el port de Dénia.

L'alcalde de Dénia i la regidora d'Educació han donat el seu suport a la iniciativa. Vicent Grimalt ha remarcat que és un exemple més de les possibilitats de sinergia i col·laboració públic-privada en temps difícils, com es va demostrar també en els dies més durs de la pandèmia. S'ha referit a més a l'efecte d'aquesta última sobre els joves i a la importància que se'ls oferisquen alternatives per a eixir de l'aïllament, al mateix temps que se'ls acosta a un mitjà al qual molts han viscut d'esquena durant molt de temps, la mar. 

A això últim es va referir també el president de la mesa Portuària, Gabriel Martínez, qui va al·ludir a la “obstinació” de l'alcalde en què el port siga un carrer més de la ciutat i un espai obert per al gaudi dels ciutadans. Subratlle a més que és el més important gestionat per la Generalitat Valenciana.

La regidora d'Educació, Melani Ivars, va aplaudir una iniciativa emmarcada entre l'oci i l'educació i que fa possible que els joves isquen de les aules, es relacionen i aprenguen. En ella han participat també Creama de Dénia a través del Punt Náutic -projecte aprovat pels membres de PACTE'DT., finançat per Labora i executat des de Creama que tracta d'acostar el sector nàutic a la ciutadania-, així com l'Arxiu Municipal de Dénia amb la cessió de les fotos històriques del catàleg.

<<< Tornar a la portada