1 de Maig, Dia Internacional del Treball: La quarta revolució de la Generació Z

1 de Mayo, Día Internacional del Trabajo: La cuarta revolución de la Generación Z
  01/05/2021

Les noves tecnologies han propiciat nous perfils professionals i l’aparició dels influencers

La jornada laboral de huit hores té el seu origen en l’1 de Maig. El Congrés Obrer Socialista de la Segona Internacional de 1889 va declarar esta data com a festiva. Va ser una jornada molt reivindicativa i pilar fonamental del moviment obrer durant la Revolució Industrial. La idea era retre homenatge a un grup de sindicalistes nord-americans que van ser condemnats per participar en una vaga que va començar l’1 de maig de 1886 a la capital de l’Estat d’Illinois. Les organitzacions laborals i sindicals van eixir al carrer a fi de reclamar i exigir una jornada laboral de hui hores que la patronal no acomplia. La vaga va acabar amb milers de treballadors acomiadats i ferits, una gran majoria immigrants procedents d’Europa.

            Han passat més de 130 anys i l’evolució de la societat ens ha dut a una quarta revolució de la mà del món dels robots, la connectivitat i les noves tecnologies. Hem encetat un nou mil·lenni i el que semblava futur és ja present amb disciplines com la robòtica, la nanotecnologia, la realitat virtual, la impressió 3D, l’internet de les coses, la biologia avançada, etc. Així, el camp de la formació va adreçat als joves que han nascut a partir del 2000, coneguts com la Generació Z.

            Tot plegat han sorgit nous perfils professionals que cal atendre. El volum d’informació disponible és increïblement elevat i continua en augment. Però tota aquesta informació s’ha d’organitzar i estructurar per tal de poder treure-li profit de la mà d’un consultor big data. D’altra banda està el boom de les aplicacions mòbils perquè les seues possibilitats o funcions són cada vegada més grans. El bon professional en aquest àmbit haurà de tindre coneixements de ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques a fi d’implementar les aplicacions que resolguen qualsevol problema dels usuaris, com, per exemple, recuperar fotos esborrades. Per tant, ens cal un programador d’aplicacions mòbils.

            Cada vegada hi ha més informació a la xarxa i és necessari protegir-la de forma idònia. Un oficial de seguretat informàtica ha de saber d’informàtica però també ha d’estar atent als canvis legals en la matèria. El camp de la seguretat informàtica afecta tant empreses com a nivell personal perquè si algú sap com desbloquejar un mòbil protegit amb PIN o patró, automàticament tindrà accés a un munt d’informació privada.

            Cal tenir en compte també que la informació ja no s’emmagatzema en discs durs sinó en la “nube” del ciberespai. El gestor cloud és l’encarregat de gestionar-la i de protegir-la. A més, les noves tecnologies han arribat també a altres camps. Un arquitecte informàtic ha d’aprofitar al màxim totes les possibilitats de les noves tecnologies a l’hora de dissenyar un edifici. Per això és indispensable tenir coneixements d’informàtica. 

PROFESSIONS LIBERALS ADAPTADES

 

            En l’àmbit de l’ensenyament, necessitem un expert en learning analítics. Hi ha molts cursos oberts en la xarxa i universitats en línia. De fet, sembla que l’activitat docent i investigadora cedeix terreny a la capacitat tecnològica de traslladar els continguts a la xarxa. Avui, qualsevol persona pot estudiar qualsevol matèria amb el professor més brillant del món. Ara, els docents han de ser també investigadors educatius perquè l’aprenentatge d’este món facilita, i molt, l’aprenentatge i cal tenir bon coneixements per a traure profit.

            El creixement del tràfic de dades a través d’internet obri la possibilitat de nous delictes. La legislació en este sentit canvia de forma constant i el ciberadvocat ha de reciclar-se dia a dia. Ara bé, no tot el que generen les noves tecnologies són beneficis. De fet, afavoreixen que el professional mai desconnecte del tot del treball i això pot fer perillar la diferenciació entre vida professional i familiar. Apareixen, doncs, l’estrés, la depressió, etc. Per tant, un neuropsicòleg empresarial ajudarà a resoldre i controlar els efectes negatius del progrés tecnològic en els treballadors.

I ELS INFLUENCERS, CLAR

            L’estrella de les noves professions són, sense dubte, els influencers. En una comunitat en línia, són un referent i molta gent s’identifica amb ell o ella perquè creen un contingut amb un enfocament i un estil propi. Segons la plataforma que es tracte, estan els bloggers, amb textos, fotos i  vídeos en el seu blog i les xarxes socials; els youtubers, vídeos de tot tipus en youtube, i els instagramers, “posteos”, històries, transmissió en directe, fotos i vídeos per Instagram.

            Res, renovar-se o morir, que se sol dir. De segur que hi ha moltes més referències però la mostra és sucosa, o no?

<<< Tornar a la portada