Bicis per a la salut

  • Bicis per a la salut
  • Bicis per a la salut
  17/04/2021

Un projecte que compatibilitza els hàbits saludables i la cura del medi ambient es converteix en una ferramenta d’aprenentatge

 

Pedalea, curiosea y crea. El nom ho diu quasi tot. Així es denomina el projecte interdisciplinar que l’IES Maria Ibars presenta enguany a la convocatòria dels premis relacionats amb el medi ambient i la sostenibilitat que convoca la Fundació Endesa de forma anual per a centres educatius. Els objectius van més enllà de la creació d’una biciteca, la realització d’una enquesta sobre l’ús de la bicicleta, la reconversió d’una bicicleta en un carregador de mòbils o la instal·lació de plaques solars per carregar els patinets elèctrics. A través de totes estes tasques, una part de l’alumnat de formació professional del centre treballa els continguts curriculars de forma transversal essent, a més a més, qui dissenya i dona forma a la proposta.

Per si algú no té clar que amb les coses del medi ambient no es juga, un dels alumnes de l’institut ha compost un rap que sona durant el canvi de classes. Amb ell es pretén sensibilitzar tota la comunitat educativa que cal parar atenció i tenir cura del nostre entorn. En el projecte s’han implicat els departaments d’Automoció, Administració i Electricitat. Cadascun té un rol i s’ha d’encarregat d’unes tasques. L’enquesta -realitzada a alumnat (77%) i professorat- correspon a Administració i ha donat resultats molt interessants. Vora el 10% dels enquestats no saben anar en bicicleta, els 12-13 anys són la barrera d’edat on es deixa d’utilitzar i una part important de la població no en fa ús perquè no es troba segura, perquè els amics no ho fan o perquè no hi ha un lloc vigilat on deixar-la. S’han fet 700 enquestes, també a l’alumnat dels altres dos instituts públics de Dénia, i s’ha detectat, per exemple, que hi ha una demanda important d’incentius a l’administració pública per a la compra i ús de la bici, així com de punts de recàrrega per als patinets, o que només el 10% fa ús de la bicicleta per anar a classe o al treball. Altres dades a destacar: molta gent no sap que és el canvi climàtic i no arriben al 50% els consumidors de 1 o 2 peces de fruita al dia (47%). Un 14% reconeix que rara vegada consumeix fruita fresca.

Els resultats de l’enquesta seran tinguts en compte en l’elaboració del Pla de Mobilitat de l’Ajuntament de Dénia que, com diu Nuria Arenas, tutora de primer del Grau Mitjà d’Electromecànica de Vehicles i coordinadora del projecte, ha mostrat el seu interès per fer-ne ús i donar suport a la iniciativa. La seua implicació afecta a la part que porta la família d’Electricitat, que ha instal·la dos plaques solars, el regulador, l’inversor i tot el necessari per a carregar els patinets elèctrics dels usuaris del centre amb l’energia del sol. Darrere esta feina, hi ha també un treball d’investigació i informació sobre aspectes com les hores de sol que hi ha a Dénia o les possibilitats energètiques d’un recurs que, com han vist, està desaprofitat.

Els quatre carregadors es col·locaran a l’aparcament dels patinets, on també es posarà el carregador per a mòbils i tabletes. Este ha sigut dissenyat per l’alumnat d’Automoció a partir d’una bicicleta reciclada i de l’adaptació de l’alternador d’un cotxe, de manera que pedalant es genera l’energia suficient per fer possible la càrrega.

LA ‘BICITECA’: SERVEI DE PRÉSTEC GRATUÏT

Altra de les mampreses del projecte és la posada en marxa d’una ‘biciteca’, un servei de préstec gratuït de bicicletes. Serà també des d’Automoció des d’on es farà la posada a punt de les bicicletes. La iniciativa té una triple vessant: fomentar l’ús de la bici com a mitjà de transport no contaminant i saludable; la reutilització de bicicletes retirades o en mal estat, a les quals l’alumnat s’encarregarà de donar-los  nova vida; i la igualtat d’oportunitats per a tot l’alumnat, de manera que amb la creació d’un fons de bicicletes ningú es puga quedar fora de les excursions o activitats en bici que s’organitzen des del centre per no tindre’n.

La finalitat és arribar a tindre 25 bicicletes, com explica Nuria Arenas, “i que ningú tinga excusa per no utilitzar-la”.

 

¡Suscríbete!