Compromesos amb la inclusió i la diversitat

  • Comprometidos con la inclusión y la diversidad
  • Comprometidos con la inclusión y la diversidad
  23/11/2024
Els usuaris del Centre Ocupacional Maite Boronat de Calp participen en una lliga de futbol, bàsquet i boccia

L'Associació de Persones amb Discapacitat de Calp s'ha integrat en la Unió Provincial d'Associacions de Persones amb Discapacitat Intel·lectual d'Alacant (UPAPSA). Gràcies a això, els usuaris del Centre Ocupacional Maite Boronat participen, d'octubre a juny, en una lliga provincial de futbol, bàsquet, boccia i jocs de taula que ofereix la UPAPSA. El Maite Boronat és un centre d'atenció diürna integral i individualitzada per a persones amb diversitat funcional intel·lectual i necessitats de suport lleuger i limitat. Té per objecte promoure l'autonomia i la inclusió social de les persones usuàries, mitjançant el desenvolupament de programes i accions específiques i mesures de suport a la família o unitat de convivència en aspectes de salut, funcionament sociofamiliar i adaptacions de l'entorn i coordinació amb altres serveis de suport locals, evitant, en la mesura que sigui possible, el seu ingrés en un centre d'atenció residencial.

            Les activitats es desenvolupen en diferents programes com el d'habilitació per a l'ocupació, per al desenvolupament de l'autonomia personal i la vida independent, atenció, orientació i intervenció psicològica, hàbits saludables i promoció de l'activitat física, etc. En aquest últim es persegueix millorar l'estat físic en general a través de la pràctica d'algun esport, amb major o menor intensitat i durada.

            Per a desenvolupar el programa esportiu, el Centre Ocupacional Maite Boronat ha signat tres convenis. Un amb el Club de Bàsquet Ifach Calp i dos grups d'usuaris acudeixen dos dies a la setmana a les instal·lacions del club. Tenen un entrenador especial i tot, Paco Corona. Els dimarts a la tarda, nou usuaris acudeixen a l'àrea esportiva per a jugar al futbol amb la supervisió de dos tècnics preparats, Emilio i Toni, que el projecte Unió Esport i Inclusió ha posat a la seva disposició.

            I la tercera iniciativa és la citada de la lliga provincial que coordina la UPAPSA i que els permet jugar al futbol, bàsquet i boccia. Per a la setmana que ve tenen dos desplaçaments, un a Elx, al centre Altabix, i un altre a la Vila, al centre Les Talaies. I no acaba aquí la seva activitat perquè una delegació calpina va estar aquest dijous al campus de la Universitat d'Alacant, on se celebrava la XXIX Jornada Esportiva de UPAPSA.

            La directora del centre, Gema González, apunta que, “tenim a tots els usuaris molt il·lusionats i supercontentos perquè poden participar en aquests esports”. “L'esport”, afegeix, “implica moltes més coses que el simple fet de jugar. Significa convivència, relacionar-se amb més gent, treball en equip, anar a esmorzar o menjar, etc., i tot això és molt important”.

            I tant perquè, segons diuen els experts, l'esport els proporciona beneficis físics, ja que millora la salut general i fortalesa el sistema cardiovascular, la força muscular, la coordinació i la flexibilitat, desenvolupa habilitats motores i suposa un estil de vida saludable. Però també beneficis emocionals perquè incrementa la seva autoestima, la gestió de l'estrès i l'ansietat i fomenta la resiliència. A això cal unir els beneficis socials perquè participar en esports afavoreix la interacció amb altres persones, promovent la integració i l'eliminació de perjudicis. El treball en equip ajuda a desenvolupar habilitats de cooperació i respecte cap als altres i les activitats esportives són un espai ideal per a crear vincles socials i ampliar xarxes de suport.

            Però hi ha més encara perquè l'esport té també una variant terapèutica perquè estimula àrees específiques del desenvolupament cognitiu i motor i introdueix estructura en la vida diària. I és una activitat d'oci que brinda moments de reacció, permet explorar talents ocults i superar els propis límits en un entorn lúdic. I tot per a tenir una vida més plena i autònoma.

 

<<< Tornar a la portada