Cuina de territori casa les verdures del bullit amb salaons i peixos assecats al sol i a l'aire

Cuina de territori casa las verduras del hervido con salazones y pescados secados al sol y al aire
  13/06/2021

 

És temps de sol i platja. El sol és un dels millors aliats de l'estiu i ara, quan els dies allarguen més que mai, també de la gastronomia. En Els Magazinos ho saben i per això, ofereixen aquests dies productes que beuen del sol en el seu programa Cuina de Territori. Ens referim als peixos assecats al sol i a l'aire, cent per cent cuina de pescadors -que són els qui millor els saben preparar- i també de bons paladars. Al costat d'espècies com el bacallaret, la moixa o el polp sec, els locals del mercat gastronòmic i cultural de Dénia utilitzen en els plats d'aquesta temporada un altre de les menges de la mar, també de llarga tradició a la comarca: les salaons. I com no hi ha dos sense tres, integren en la seua oferta elaboracions més o menys atrevides, que també n'hi ha amb les verdures del bullit.

Els deu establiments d'Els Magazinos que participen aquest mes en Cuina de Territori han preparat propostes imaginatives i també tradicionals amb alguns d'aquests ingredients que es podran degustar fins al diumenge 20 de juny. És una aposta més dels restauradors pels productes de proximitat i de temporada, amb la qual Els Magazinos i Cerveses Túria reten homenatge a la millor gastronomia de la Marina Alta i també als productors.

L'anomenada Setmana Gastronòmica, el contingut de la qual va canviant mes a mes, va arrancar el 27 de maig amb noves versions de plats de la cuina tradicional, uns altres de nova creació i alguns amb tocs exòtics. Trobarem causa de Lima de pollastre, amb creïlles, carlota, alvocat, ceba, aji groc i pollastre (The Speak); Humus – Beirut, un cremós de cigrons amb espècies Hindús i cruixent de chirivilla (Grdnback); i Wok Pad Khing, a base de gingebre, fong negre, carlota, ceba i pebre més jasmin arròs (Sala Thai); Braves Piri Piri (La Pinchoteca) i també Braves Italianes, nyoqui de creïlla amb salsa brava casolana (Santa Pasta). I a més Taula de salaons amb freses de Mujol, de Maruca, de Tonyina, Mojama de Tonyina d'Almadrava i bonic en semisalaó (Ostrarium Bar); Espencat de verdures amb bacallà i persillade, sobre un llit de parmentier de creïlles, amb maionesa a l'olivera i cruixent d'olives negres deshidratades (La Pause Française); Versió del mullador de bacallà amb capellà a la flama (Els cuinetes); Ensalada de Bonic en semisalaó amb verdures del bollit valencià (A la fresca) i Montaditos de mojama amb formatge fresc i mel de canya (lalola).

Amb la màxima d'estar sempre al costat de productors i experts, Cuina de Territori ha conversat en aquesta ocasió amb María Roselló i Vicent Noguera, del Riurau de la Seniola de Xàbia, i amb un altre xabiero, el pescador Amadeu Ros, patró del Cap Prim Segon, també de Xàbia. En els vídeos que Els Magazinos ha penjat en les xarxes socials parlen dels seus projectes, de la collita de creïlles noves i de carlotes baby, de flors i plantes silvestres, i també de peixos de salaó i de com s'assequen en la barca. Molt per descobrir i per degustar.

<<< Tornar a la portada