Canfali Marina Alta

Dénia homenatja les primeres dones que es van alfabetitzar al Centre d'Educació de Persones Adultes

Dénia homenajea a las primeras mujeres que se alfabetizaron en el centro de Educación de Personas Adultas de la ciudad
  09/03/2020

Vint-i-una dones han estat homenatjades hui a l'Ajuntament de Dénia durant l'acte commemoratiu del Dia Internacional de les Dones. Dones, exemple representatiu de moltes altres, a les quals els va tocar viure un temps en el qual estudiar era "cosa d'homes" i que, quan van tenir oportunitat, a mitjans de la dècada dels 90 del passat segle, es van matricular en el Centre d'Educació de Persones Adultes de Dénia per a aprendre a llegir i escriure.

Per a moltes no va ser fàcil i van haver d'enfrontar no només els seus temors, sinó també a bona part de la societat i a les seues pròpies famílies. Però no es van fer enrere i van seguir endavant amb l'alè del seu professor, Juan Luis López Escar, que, com ha indicat Salvadora Ausina en nom de les seues companyes, "ha fet tot el que ha pogut i més". "Ell es mereix aquest homenatge, per ensenyar-nos i per la paciència que va tenir amb nosaltres", ha afegit.

I és que López Escar no es va limitar a ensenyar a aquestes dones a llegir i escriure, sinó que va comprendre que "havien perdut tota una vida, no havien tingut infància, de manera que calia tractar que descobriren tot allò que no havien pogut viure en el seu moment "per causa de la seua condició social i el temps que els havia tocat viure, una Espanya de guerra i de postguerra. Per això, el professor va afegir altres ensenyaments complementaris, com la plàstica, organitzava excursions i fins i tot portava als seus alumnes, a aquelles que ja havien après els rudiments de la lectura, a karaokes. A canvi, ha recordat hui emocionat, "elles em van ensenyar molt: totes les estratègies que es necessiten per poder viure en una societat sense tenir aquesta arma que és la formació".

Totes aquestes experiències i el testimoni dels seus protagonistes, parlant sobre el que va significar per a elles aprendre a llegir i escriure, s'exposarà en la trobada "Dones per la Igualtat" previst per dijous que ve, 12 de març, a partir de les 19 hores , a l'espai Knowhere (carrer Foramur, 12).

 

Cercar notícies
Agenda