L'Ajuntament de Xàbia assegura que l'emissari submarí no ha sigut el causant de l'abocament en l'Arenal

El Ayuntamiento de Xàbia asegura que el emisario submarino no ha sido el causante del vertido en el Arenal
  27/07/2022

 

La platja podria reobrir-se aquest dijous quan es confirme que les analítiques són positives 

 

L'abocament d'origen fecal que aquest dimarts va obligar a tancar la platja de l'Arenal no està vinculat a l'avaria en l'emissari submarí, segons ha assegurat l'Ajuntament de Xàbia. Aquesta informació està avalada per l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (EPSAR).

L'Ajuntament ha recordat que l'emissari aboca l'aigua depurada a mar oberta des de fa unes dècades i que l'avaria es va reparar al juny. Posteriorment, es va detectar una obstrucció d'algues i arenes en un tram limítrof de l'emissari i per això es va decidir substituir íntegrament 250 metres de canonades per a evitar nous problemes. Des de divendres passat s'està col·locant la nova estesa. Els responsables municipals afirmen que “en tots aquests mesos s'han realitzat constants analítiques de l'aigua en l'Arenal i totes han llançat resultats positius, compatibles amb el bany”.

La platja seguirà tancada almenys fins a aquest dijous quan la Direcció General de l'Aigua aporte els resultats de les anàlisis realitzades dins del programa oficial del control de qualitat de l'aigua de bany. L'equip de govern confiava que les analítiques de confirmació s'hagueren realitzat el dimarts però s'han fet aquest dimecres. El resultat tarda 24 hores a conéixer-se. L'alcalde, José Cholvi, considera que és un retard “intolerable”, per la qual cosa s'exigiran responsabilitats. Per part seua, el regidor de Platges, Toni Miragall, ha qualificat de “insensible” a la realitat d'un municipi turístic com és Xàbia, al no tractar-lo amb la urgència que comporta una incidència d'aquest calat en plena temporada de bany i que afecta la platja més turística i familiar de la població. 

La contaminació d'origen fecal es va detectar el dilluns a les 7 hores, per la qual cosa es va determinar el tancament al bany de la platja.

Els partits de l'oposició han reaccionat amb crítiques a la gestió de l'equip de govern socialista. En comunicat, el portaveu local de Compromís, Juan Cardona, ha manifestat que “deixar passar els mesos sense prendre mesures i sempre tirant la culpa als altres és propi d'irresponsables”. Segons Compromís, “la platja de l'Arenal està tancada en plena temporada alta i s'ha posat en perill tant la salut dels banyistes com la reputació de Xàbia com a destinació turística. Fins que la crisi li ha explotat en la cara amb tota la seua duresa, el govern local, encarnat en aquest cas pel Sr. Chulvi i el Sr. Miragall, han complit amb el seu manual habitual de no-gestió de crisi: negació del problema, acusar d'alarmistes i/o insultar els representants de l'oposició i de la ciutadania que el denuncien, i finalment intentar passar la pilota i les culpes a altres Administracions, sense assumir cap responsabilitat ni prendre cap decisió en el procés, fins que circumstàncies externes els obliguen”. 

Des de Ciutadans, Enrique Escrivá diu que el tancament de l'Arenal és “una mala notícia” per a la imatge de Xàbia i un fet molt preocupant perquè “tampoc sabem en quin estat i valors de contaminació es trobava l'aigua de la platja de l'Arenal els dies anteriors a aquest passat dilluns, quan es va efectuar l'anàlisi que ha motivat el tancament de la platja”. A més, ha reiterat la importància de de conéixer “com hem arribat fins ací, havent de tancar de sobte i sense saber fins quan, una de les platges insígnia de Xàbia com és l'Arenal, per depassar amb escreix els valors màxims de contaminació permesos”, i a tot això, cal sumar-li el desconcert, molèsties, indignació, mala imatge i conseqüències negatives per al turisme que aquesta situació implica. 

<<< Tornar a la portada