El COVID-19 també ataca a l'Alzheimer 

  • El COVID-19 también ataca al Alzheimer 
  • El COVID-19 también ataca al Alzheimer 
  04/10/2020

El Centre de Dia de Teulada funciona només al 50% i la meitat dels usuaris està a casa

“Hi ha un empitjorament en tots els nivells, cognitiu, funcional i emocional”

(Carmen Mudarra)

 

 

El COVID-19 s'ha acarnissat amb les persones majors i les dependents. Amb la declaració de l'estat d'alarma es van tancar a calç i cant les residències per a majors, geriàtrics i Centres de Dia perquè alberguen a la població més vulnerable. Així i tot, el virus no entén de fronteres ni murs i es compten per milers les víctimes ocasionades per la pandèmia. Si el confinament a casa va ser dur per a tots, no costa pensar o imaginar com ha sigut per als malalts d'Alzheimer i les seues famílies. Cal no oblidar que l'Alzheimer és una malaltia mental progressiva que es caracteritza per una degeneració de les cèl·lules nervioses del cervell i una disminució de la massa cerebral. Les seues manifestacions bàsiques són la pèrdua de memòria, la desorientació temporal i espacial i la deterioració intel·lectual i personal.

El Centre de Dia de Teulada va estar tancat del 16 de març al 15 de juny. No és un centre gran i la vintena d'usuaris va veure tallada d'arrel una rutina diària que els ajudava en la seua estimulació cognitiva, factor fonamental per a frenar l'avanç de la malaltia. Durant aquest període, un auxiliar –sempre el mateix per a cada pacient- els visitava en el seu domicili i es va donar a les famílies atenció i assessorament per via telefònica.

Amb la nova normalitat es van obrir de nou les portes del Centre de Dia però amb restriccions per a combatre la propagació del coronavirus. Així, el centre està al 50% de la seua capacitat i la meitat dels seus pacients continuen a casa. La presidenta de l'Associació de Familiars d'Alzheimer (AFA), Sylvia Tatnell, indica que “cal respectar les directrius marcades per la Conselleria i només tenim cobertes les deu places de caràcter públic”. “La situació per a la resta de famílies –afig- és molt dura i difícil. Han hagut de buscar ajuda per a atendre'ls i conciliar aquesta situació amb la seua vida laboral. Vindre ací era una descàrrega molt gran per a ells i ara no podem fer res”.

La directora del Centre de Dia, Carmen Mudarra, subratlla que la falta del contacte social, de l'exercici físic i de les activitats estimulants empitjora el nivell cognitiu dels malalts. “Les famílies estan saturades, sobrecarregades i els pacients han perdut l'estímul d'acudir al Centre de Dia i estar amb els seus companys”, comenta Mudarra. “Això influeix –afig- de manera directa i hi ha un empitjorament en tots els nivells. Cognitiu, funcional i emocional”. Des del centre estan en contacte amb els familiars “i tenim testimoniatges que és així, ens comuniquen que no estan com abans”. 

Les mesures de seguretat sanitària imposades enfront del coronavirus estan ocasionant un augment de la desorientació, la confusió, l'exacerbació dels trastorns de conducta i els símptomes psiquiàtrics en aquests malalts. En el Centre de Dia disposen d'una atenció especialitzada, es realitzen tot tipus de tallers i hi ha una sala multisensorial per a treballar amb el seu desenvolupament cognitiu.

 

Subscriu-te!