Canfali Marina Alta

Hui és el Dia Nacional del Celiac: La malaltia celiaca pot afectar tant al sistema digestiu com a altres òrgans

Hoy es el Día Nacional del Celíaco: La enfermedad celiaca puede afectar tanto al sistema digestivo como a otros órganos
  27/05/2020

L'únic tractament que existeix per a aquesta malaltia és una dieta sense gluten per a tota la vida.

HLA San Carlos elabora un menú ‘gluten free’ saborós i nutritiu per als pacients ingressats en el dia mundial del celíac

 

Hui dimecres, com cada any, se celebra el dia nacional del celíac amb l'objectiu de donar visibilitat i suport a aquest col·lectiu.

            La malaltia celíaca és una patologia multisistémica, que no afecta únicament el sistema digestiu sinó que pot també afectar altres òrgans. El sistema immunitari, per exemple, intervé obligant les defenses a reaccionar davant la ingesta de gluten que danya la mucosa de l'intestí i destrueix les vellositats intestinals encarregades d'absorbir els nutrients necessaris per a mantindre'ns sans.

            Hui dia, sabem que l'únic tractament que existeix per a aquesta malaltia és la realització d'una dieta sense gluten per a tota la vida. El gluten és una proteïna que es troba en la llavor de cereals com a blat, ségol, ordi i algunes varietats d'avena, que manca de valor nutricional però té un alt valor a nivell de tecnologia culinària ja que dona consistència i esponjositat a productes com el pa” assegura Marián Martín, nutricionista de l'Hospital HLA San Carlos de Dénia.

            En aquesta ocasió, el personal de l'hospital vol ressaltar la importància de realitzar la dieta de manera adequada per a evitar els efectes adversos de la ingesta de gluten en malalts celíacs. “Davant una intoxicació per gluten, l'organisme pot reaccionar amb símptomes com a dolor abdominal, diarrea, fatiga, marejos, dermatitis, nàusees o vòmits. L'estat nutricional pot veure's compromés, ja que a causa de l'atròfia de les vellositats intestinals, no estaríem absorbint els nutrients de manera adequada” assegura Martín.

            Segons la nutricionista, “la millor manera possible de portar una dieta sense gluten és triar aliments genèrics com el peix, carn, fruites o verdures”. També ens aconsella que, “si es consumeixen aliments envasats, cal fixar-se bé que en l'etiquetatge i assegurar-se que pose, “sense gluten”. També és important no emmagatzemar, ni manipular alhora aliments amb i sense glútens, així com llavar-se les mans sovint i netejar i desinfectar les superfícies on es vagen a manipular els aliments.

A pesar que se sap que el valor nutricional d'aquesta proteïna és baix, els aliments que la contenen són rics en altres nutrients, com a hidrats de carboni, vitamines del grup B i fibra alimentària, per la qual cosa en eliminar els aliments amb glútens s'estaria eliminant també aquests nutrients.

            A l'Hospital HLA San Carlos de Dénia són conscients de la dificultat que tenen en algunes ocasions els celíacs per a trobar menús adaptats, així com els elevats preus dels productes especials sense glútens. Per això, hui elaborarà un menú especial “gluten free” en el dia nacional del celíac parisques tots els pacients ingressats. Un menú amb un plat típic de la ciutat, l'arròs.

1r Ensalada de brots verds amb vinagreta de taronja.

2n Arròs a banda.

Postre: Broquetes de fruita.

Pa sense gluten + aigua.

            En la cuina de l'hospital es prenen les mesures higièniques i de manipulació d'aliments adequades per a garantir una dieta sense gluten, per a això disposen d'una zona de magatzematge específic per a aquells productes que són sense glútens, cuinant-los productes per separat i manipulant-los amb utensilis específics com a taules de tallar, ganivets, etc.

            D'igual forma, en el menú s'inclou una targeta amb la descripció d'aquest, així com els al·lergògens continguts en aquest.

Cercar notícies
Agenda