La ministra de Ciència i Innovació destaca a Dénia la importància de sumar més recursos a la investigació biosanitària
Diana Morant se suma als actes del Dia Internacional de la Fibromiàlgia i la Fatiga Crònica
“Sou una ciutat feliç que aconsegueix fer felices als de casa i als visitants”
AFIMA demana la plena normalització de la malaltia, que s'incloga en els estudis universitaris i major suport per part de les institucions
“La meua mare està diagnosticada de fibromiàlgia i he vist la incomprensió de què són objecte els qui la pateixen”. Amb aquestes paraules definia ahir la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, el calvari que travessen la majoria de les persones que pateixen aquesta malaltia, que en molts casos es veuen abocades a interrompre la seua vida laboral però també la personal. La ministra es va sumar a Dénia als actes organitzats per AFIMA amb motiu del Dia Internacional de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica, en el qual la presidenta de l'associació, Ana Pacheco, va reivindicar que en els plans d'estudi universitaris entren totes dues malalties. Va apel·lar també als principis de “responsabilitat i solidaritat” per a construir “un nou model de compromís social, eliminant clixés excloents i injustos” i va remarcar “la duresa de conviure amb el dolor”.
Diana Morant va mostrar el seu compromís amb els pacients de fibromiàlgia, que demanen més comprensió per part de la societat. Va recordar les dificultats d'identificar una malaltia de les crides invisibles que es diagnostica pràcticament “per descarte” i va destacar la importància de donar-li visibilitat.
La ministra va subratllar el compromís absolut del Govern d'Espanya amb la salut de les persones, que ha doblegat el pressupost destinat a la investigació biosanitària, perquè “la ciència és la gran esperança contra les malalties”. Morant va apuntar també que actualment s'estan estudiant noves formes de diagnòstic de la fibromiàlgia, la base neurològica que té aquesta malaltia, tractaments farmacològics més adequats i una millor atenció integral als pacients.
L'Associació de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica de la Marina Alta (AFIMA) va regalar una samarreta de l'entitat a Diana Morant, amb qui van estar conversant els seus representants durant una bona estona.
Durant l'acte oficial, al qual es van sumar l'alcalde, Vicent Grimalt, i altres representants de la corporació, la presidenta de l'entitat va llegir un manifest en el qual es reivindica la plena normalització de la fibromiàlgia i la fatiga crònica, per a les quals va demanar major suport per part d'algunes institucions. Va destacar al mateix temps la xarxa de solidaritat personal teixida entre “companyes de fatiga”.
Abans d'abandonar l'Ajuntament de Dénia, la ministra va signar en el llibre d'honor de la ciutat, on va escriure la següent dedicatòria: “Si haguera de buscar un adjectiu per a definir Dénia seriosa ‘feliç’. Sou una ciutat feliç que aconsegueix fer feliços als de casa i als visitants. Ciutat oberta, hospitalària, emprenedora, solidària i inclusiva. Qui vós coneix sols espera el moment de tornar. I el secret de la felicitat és treballar incansablement per fer possibles els projectes de vida dels vostres veïns. Senyor alcalde, enhorabona per aconseguir-ho. Sabeu que conteu amb el meu per seguir treballant en l’esperança d’un futur millor”.
Baleària, punta de llança
La ministra Diana Morant va visitar també ahir Baleària Port, on va compartir una reunió amb directius i treballadors de l'empresa. En les instal·lacions de la naviliera, va conéixer els projectes innovadors que està desenvolupant. Va ser rebuda pel seu president, Adolfo Utor, qui li va donar la benvinguda i li va explicar alguns detalls de l'aposta que ha fet Baleària per la innovació, que és al costat de la responsabilitat i la sostenibilitat un dels principals valors de l'empresa.
Morant va felicitar a Utor i a la naviliera per estar sempre “en el punt de llança” i els va comminar a continuar treballant en aqueixa línia.