Mara Aranda defensa a les trobadores medievals en el seu espectacle Trobairitz

Mara Aranda defiende a las trovadoras medievales en su espectáculo Trobairitz
  24/11/2020

“Trobairitz, bruixota, santa o meretriz. Aqueixa és la màxima de la qual parteix aquest pensament fet treball, espectacle i una part important de la vida de Mara Aranda, l'artista valenciana més internacional que ha portat el paper de la dona en l'Edat mitjana a aquesta nova creació discogràfica titulada Trobairitz. La gira de Mara Aranda arriba hui dissabte a Dénia per a delectar al públic local amb aquesta creació que visibilitza a aquestes cantautores de l'Edat mitjana. Serà en el Centre Social, a 20 hores. 

Les entrades anticipades estan disponibles en Notikumi a través d'este enllaç: https://www.notikumi.com/channel/ajuntament-de-denia/2020/11/28/mara-aranda-les-corts-de-lamor

A través del viatge per Trobairitz. el públic descobrirà la reivindicació intrínseca que comporta sobre l'encara molt desconegut paper de les dones que feien i difonien la cultura des de l'Edat mitjana fins als nostres dies. Aquestes cantautores contrasten amb la prefabricada consideració que es tenia de la dona en la societat medieval: bruixa, santa o meretriz. En paraules de Mara Aranda, “malgrat l'època que els va tocar viure, van aconseguir trobar la manera de fer arribar a les futures generacions el fruit dels seus pensaments, sentiments i accions. El seu valuós testimoniatge, la seua herència”. Aquestes dones de la noblesa medieval, que saben llegir i escriure, tañer instruments i parlar en públic, comportar-se amb la necessària correcció, creen unes composicions que han arribat fins als nostres dies des dels segles XII i XIII. 

En el segle XXI continua habitant en moltes paraules el silenci”. Aranda afirma que “reivindicant a les trobairitz, vull posar en valor a totes les dones silenciades en tots els àmbits, també en la música, i no solament en l'Edat mitjana i tampoc relegades al pla de l'aristocràcia. Aranda subratlla que “aquest és un homenatge a totes aqueixes dones i homes que, des del present, reconeixen i admiren el coratge i la importància dels seus testimoniatges, i treballen en la direcció d'aconseguir un ecosistema més eficaç en les relacions humanes en les quals tots i cadascun, sense importar les seues múltiples diferències, puguen complir les seues comeses des del respecte”. 

Enguany María Aranda s'ha posat al capdavant del Centre Internacional de Música Medieval de la Valldigna (València), que va arrancar amb la seua programació el mes de gener passat. 

 

<<< Tornar a la portada