Vora 15.000 persones converteixen la Trobada d’Escoles de la Marina Alta a Pego en una festa reivindicativa dels col·legis de la comarca pel valencià
El lema “Fem poble. Parlem valencià” ha estat utilitzat per l’organització de la XXXVI Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina Alta per a que els vora 15.000 participants feren una crida a l’acció col·lectiva i interseccional per la nostra llengua.
Els tallers habilitats per les Associacions del Pares i Mares dels col•legis participants i pel teixit social pegolí, on el més menuts van poder gaudir d’una jornada reivindicativa i d’esplai, han estat ambientats per l’actuació de la Muixeranga Segària i la dansà de la Marina acompanyada per dolçaina, amb l’epíleg musical del concert de La Llavor, Els Catarres i Maluks.
Des de la CAPPEV han donat les gràcies a l’Ajuntament de Pego per posar tots els seus recursos a disposició de la organització d’un esdeveniment que ha complit amb l’objectiu de reivindicar la diversitat i la unitat, a través d’una llengua que arrela, integra i cohesiona, pel fet que, segons assenyalen, tot i la seua diversitat arreu dels territoris, és clau de convivència. Aquest extrem l’han contraposat a les plataformes audiovisuals i les xarxes socials on, al seu judici, s’ arracona la llengua, per a demanar que “necessitem amb urgència polítiques lingüístiques que afavorisquen el màxim consens social, polítics que estimen i respecten el valencià, que l'usen en públic, que no el menyspreen ni el desacrediten, que no ataquen els seus orígens, ni neguen la seua identitat, que no alimenten l'autoodi i l’odi, la difamació ni la censura”.
Així mateix, han ampliat el capítol d’agraïment a entitats com l’IECMA, les quals, amb la seua participació, que permeten vertebrar la Marina Alta des del punt de vista de la cultura.