No diguem taronges, cridem-les pel seu nom

  • No diguem taronges, cridem-les pel seu nom
  • No diguem taronges, cridem-les pel seu nom
  • No diguem taronges, cridem-les pel seu nom
  29/12/2017

 

Aromàtica com la clementina o dolça com la navelina, la taronja anima la cuina

 

Conten que els àrabs la posaven en l’ensalada. Era taronja amarga i per rebaixar-li la fortor , la bullien abans. Onze segles després, i sense la necessitat que les taronges siguen bordes, la fórmula continua funcionant. El cuiner Pep Romany va triar la varietat cara cara -dolça i de polpa roja- i una fulla verda de temporada -la del llitsó- per demostrar-ho. Va ser ahir en el Mercat de Dénia, on va preparar quatre s plats senzills amb taronja de temporada per fer veure que el seu ús no es limita a les postres. Conéixer les seues varietats i les propietats de cadascuna pot ajudar, i molt, a traure-li a la taronja tot el suc en la cuina.

            Els productors Hort Obert i Manadarina Ecològica van aportar les taronges per a l’última de les demostracions que s’han fet per Nadal al mercat dins la campanya Menja’t la Marina. Pep Romany, responsable del cuina del Restaurant Pont Sec de Dénia, va animar els consumidors a conéixer i demanar les taronges pel seu nom: “oblidem el genèric de taronja i parlem de varietats”, va matisar. Com passa amb els vins i amb els olis, va insistir aquest amant dels productes de proximitat, cadascuna té uns matisos i una utilitat diferent. N’hi ha bones per a suc, com les salustianes, les de la sang, la València o la pereta; n’hi ha indicades per servir a taula -totes les del grup de les navel i les late- i no recomanades per fer suc; i en tercer lloc, es diferencien tres tipus de mandarines: clementines, satsumes i híbrides com l’ortanique. Amb elles es dibuixa el mapa de la taronja a la comarca, on totes les varietats han estat gestades per mutació espontània i cap per intervenció química. Caldria afegir el grup dels pomelos.

<<< Tornar a la portada