Fer visible l’invisible/ Pepa Ribes i Jimmy Higueras donen nom a dos pavellons de l’IES Maria Ibars
L''alumnat escollirà persones representatives de col·lectius minoritzat per batejar també les aules del centre
R.R.F.
Hi ha maneres i maneres de celebrar el 8 de Març. Reivindicar i fer festa és el més habitual. A l’IES Maria Ibars de Dénia així ha sigut. Però, a més a més, la comunitat educativa ha fet realitat un projecte en el qual ha estat treballant des de fa més d’un any. La idea era “visibilitzar col·lectius que han sigut minoritzats, i en certa manera maltractats”, explica el director, Joanba Martí, posant el nom de persones representatives als pavellons i les aules del centre. Són referents pel seu treball i la seua lluita. Alguns molt coneguts, altres menys. Uns de prop, altres de més lluny. Però tots tenen en comú la seua dedicació i el convenciment que cal treballar per allò en què u creu.
Donar nom als cinc pavellons del centre, ahir mateix, ha sigut la primera actuació. No ha estat fàcil triar els noms. El resultat final ha sigut fruit d’un treball de consultes, meditacions i discussions entre representants dels distints departaments i treballadors de l’institut. Hi havia una premissa clara: partir d’allò local per arribar a l’universal. Per tant, calia buscar entre el més pròxim i la cosa estava bastant clara. Dos noms, indica el director, foren consensuats sense objeccions: Pepa Ribes, exalumna i exdirectora com a representant del col·lectiu de dones del Maria Ibars, i Jimmy Higueras, referent en la lluita de les persones amb capacitats diferents. Ella dona nom al pavelló d’administració i ell, al gimnàs. Ambdós assistien ahir emocionats i agraïts a un acte celebrat al pati del centre amb motiu del Dia de la Dona.
De la discriminació de la dona en àmbits diferents, també en el docent, va parlar Pepa Ribes, qui va recordar com des de la direcció havia impulsat l’ús d’un llenguatge no sexista en el centre i quin va ser el procés seguit per donar-li el nom de Maria Ibars, mestra i escriptora en un temps en què les dones no tenien les coses gens fàcils. El rètol del pavelló d’administratiu diu de Pepa que és coneguda per haver tingut dues passions públiques: “Dénia i el Maria Ibars, amb qui ha teixit un vincle especial al llarg dels anys”. Com a directora durant 12 anys, se la recordarà per “ser capdavantera cohesionant el professorat, creant la biblioteca o sent pionera en la posada en marxa de la LOGSE”, si bé “el més ressenyable” és la seua part de responsabilitat en el nom del centre.
Jaime Higueras, Jimmy, es posa d’exemple en la porta del gimnàs de “com un instant pot sacsejar una vida”. Es conta com a conseqüència d’un accident de trànsit “va descobrir que allò tangible no ho és tot”. “Les qüestions de per què i per a què estem al món les ha resoltes ajudant altres persones”, afegeix el text, que posa els exemples dels acompanyaments en el dol, les estades a Sud-amèrica, l’organització de la ruta ciclista solidària des d’Angers o la creació de Condenados al Bordillo. Precisament, Jimmy va recordar com va nàixer l’associació, que ara acull a més de 90 persones, i com una part de l’alumnat del centre s’ha implicat en les activitats que realitza en les seues instal·lacions. La diferència, al seu parer, ha vingut a ajudar-nos a despertar d’un somni en una vida que té les seues màximes expressions en l’alegria, la gratitud i l’empatia, va dir.
GEMMA PASQUAL, MALALA I HEDY LAMMAR
La biblioteca de l’institut porta també des d’ahir el nom de l’escriptora Gemma Pasqual, “la saforenca que escriu per a la gent jove”, diu el rètol. El pavelló d’ESO i Batxillerat ret tribut a Malala, “la xiqueta que coneixia el valor de l’educació”. I el pavelló del Cicles Formatius recorda Hedy Lammar, “l’actriu que va inventar el wifi”.
Dels cinc, quatre són noms de dona. Perquè malauradament, com recordava Joanba Martí, “el col·lectiu més minoritzat és sens dubte el de les dones”.
El projecte es completarà posant nom a les aules, un treball que es fa des de les classes i estarà coordinat per cada tutoria. L’alumnat escollirà el nom en cada cas però, abans, es realitza un treball de recopilació d’informació i discussió. Està previst que estiguen totes retolades amb el seu nom en el mes de maig.
Igualtat, equitat i justícia social, les raons de ser del GAF
L’acte del 8 de Març a l’IES Maria Ibars va servir també per rebre la Torxa de la Igualtat i fer la presentació oficial del Grup d’Acció Feminista (GAF) de l’institut, que naix en defensa de la igualtat, l’equitat i la justícia social. La torxa ha recorregut els instituts de Teulada, Gata i Pedreguer i ha tornat al Maria Ibars, d’on va eixir. És el símbol de la lluita feminista, un camí que s’ha de recórrer en “unió” i amb “empatia” i fent bandera del “dret a ser respectades”, com es va dir en els parlaments.
Als instituts de la Marina Alta s’han constituït grups d’acció feminista on es promouen accions i debats i es tracten inquietuds i els problemes que existeixen entre l’alumnat en relació a la igualtat de les dones i la diversitat sexual i de gènere.