Josep Castelló publica La Bíblia i el Tirant, la seua primera novel·la històrica 

Josep Castelló publica La Bíblia i el Tirant, la seua primera novel·la històrica 
  05/07/2020

L’escriptor de Pedreguer ambienta el seu nou llibre en la revolució industrial i el bandolerisme 

 

Intriga i misteri envolten un treball que es converteix en al·legat contra la pena de mort

 

L’escriptor de Pedreguer Josep Castelló ha publicat la seua darrera obra titulada La Biblia i el Tirant, la primera novel·la històrica de l’autor -fins ara havia abraçat els gèneres juvenil i infantil- que, envoltada de misteris i intrigues, recrea l’ambient de la revolució industrial i el bandolerisme de finals del segle XIX. La història se situa entre Alcoi, referent més pròxim d’aquella revolució que va despertar la lluita obrera, i la Marina Alta, on el bandolerisme va deixar bona empenta durant aquella època. 

“Es tracta d’unir les dues revolucions que són distintes alhora, ja que una, l’obrera, esclata a la ciutat i és de caire col·lectiu, mentre que el bandolerisme és més rural i individualista”, subratlla l’autor. I entre tanta intriga i misteri, com en tantes novel·les, no pot faltar la història d’amor entre dos jóvens protagonistes.

Seguint la línia d’altres publicacions de Castelló, la història fa una passada per Pedreguer per descriure distints escenaris de l’època i també per altres llocs de la comarca, com ara Dénia i Xàbia. La serra de Mariola i el municipi d’Agres, al nord de la província d’Alacant, són altres indrets que l’autor retrata en el llibre. Precisament és en aquest últim municipi on se situen alguns capítols, en llocs com ara una antiga fonda que actualment encara manté la mateixa activitat, una vegada modernitzada l’esctructura del singular inmoble, o en l’amagada Cova de les Finestretes. 

La novel·la presenta un entorn històric prou rigorós, però sobretot molt treballat. Castelló ha furgat per exemple en l’arxiu històric de Pedreguer per tal d’obtenir bona part de la informació que li ha permès ambientar-se en el segle XIX, una tasca que ha qualificat de “divertida i entretinguda”. 

Moltes hores d’escriure i també dedicades a la lectura, l’altra seua gran passió. De fet, per tal de documentar-se s’ha llegit una tesi de llicenciatura del seu amic Manuel Cerdà, que ha estat professor d’Història a la Universitat de València, que l’ha situat sobre el moviment obrer d’Alcoi en aquells temps. “La revolució industrial va ser molt forta”, precisa Castelló, que recorda en el llibre com els llauradors van haver d’abandonar el camp per poder viure i dedicar-se a treballa a les fàbriques on hi havia una forta explotació de la classe obrera, i també d’infants que eren obligats a treballar fins a dotze hores al dia. La Bíblia i el Tirant és també un al·legat contra la pena de mort que encara roman vigent en alguns països. 

<<< Volver a la portada