La llum verda al Pla Especial per a reclassificar els terrenys de rústics a dotacionals educatius supera l’últim requisit per a la construcció del nou institut de secundària a Orba

La llum verda al Pla Especial per a reclassificar els terrenys de rústics a dotacionals educatius supera l’últim requisit per a la construcció del nou institut de secundària a Orba
  26/10/2024

La notificació a l’Ajuntament d’Orba per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’aprovació definitiva del Pla Especial de reserva de sòl presentat per a reclassificar de sòl rústic a dotacional educatiu els terrenys adquirits en el seu dia per a la construcció del nou institut de secundària aplana l’últim entrebanc per a concretar una reivindicació històrica de la comunitat educativa del municipi. Reivindicació que,  amb la pròxima publicació al Butlletí  Oficial de la Província, es concreta amb la recent signatura del contracte entre l’Ajuntament i l’empresa que ha de redactar el projecte d’obres per a la seua posterior licitació i execució.

       El procés urbanístic, segons explica l’alcalde, Ignasi Cervera, s’ha perllongat vora dos anys i mig des de la seua presentació davant d’aquest òrgan de l’aleshores Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, el qual ha donat el vistiplau una vegada adaptat el document als diferents requeriments plantejats per les diferents administracions. En això, rememora que a finals de 2021 l’Ajuntament procedia a l’adquisició dels vora 8.500 m2 necessaris per a construir el nou IES, el que suposava un 85% dels terrenys destinats tant a eixa finalitat constructiva com a la urbanització de la parcel·la; i immediatament després s’iniciaren les gestions per reconvertir els terrenys i adaptar el planejament urbanístic. Tot això, segons especifica, en conjunt a dues actuacions més. D’una banda la gestió per a obtenir la dotació pressupostària que en febrer de 2023 comporta que la Conselleria accepte la delegació de competències sobre l'Ajuntament per tal de finançar la construcció de l'institut mitjançant el Pla Edificant; i per altra, la d’un llarg procés de licitació per la contractació de l’equip que ha de redactar el projecte constructiu.

Cervera ha fet pública la satisfacció de l’equip de govern per a haver aconseguit portar a cap el que qualifica com un “fet històric, sense precedents tant a nivell urbanístic com educatiu, al municipi”.

Segons apunta “per primera vegada es donen tots els condicionants -propietat dels terrenys, planejament urbanístic i finançament- per tal de fer possible el tant desitjat institut de secundària en el que suposa un triomf de tot el poble d'Orba, començant per la generositat de les persones que accediren a vendre les parcel·les i acabant per tota la comunitat educativa del poble, de la qual sempre ens hem sentit recolzats”, ha manifestat.

En especial, incideix en el capítol d’agraïments per a reconèixer la tasca portada a cap tant per la secretaria-intervenció com per l’equip urbanístic amb el que conta l'Ajuntament, els quals, segons ell, “han estat capaços de resoldre tots els entrebancs jurídics i administratius de la licitació, al mateix temps d'imaginar i desenvolupar les alternatives urbanístiques pertinents per fer possible l'aprovació de l’instrument urbanístic necessari”. Contràriament a eixa dinàmica ha recordat que “el procés es va vore enterbolit per episodis tan desagradables com la campanya d'assetjament orquestrada per un grup anònim de gent que s’autodenominava “Pares i mares per l'institut d’Orba”, en la que encara tenim present que la mateixa va comptar amb la connivència del cap de llista del PSPV en l'Ajuntament”.

No obstant això, afirma quedar-se amb l’aspecte positiu del treball en equip, sentint “una sensació impagable a  nivell personal, pel que suposa convertir en realitat un anhel que ni en els millors somnis imaginava allà pel 2015, quan vaig accedir a l'Alcaldia”.

Amb aquestes declaracions, Cervera confirma l’aposta per l’educació com a pilar fonamental pel futur de la societat orbera en la seua etapa al front del govern municipal. Aposta que, enumera, a banda d’aquest macroprojecte ha anat gestionant altres actuacions en la matèria com han segut la remodelació de l'edifici existent amb noves aules específiques per a secundaria per 626.787,77euros i la creació de noves aules per a formació professional per valor de 30.000. També ha posat de relleu l’increment de l’oferta educativa amb l’assoliment del cicle complet de secundaria i dels ensenyaments d’FP. A més, en les declaracions també ha anunciat l’actuació prevista per a la futura reurbanització del pati del centre actual, valorada per un total de 155.291,18 euros que preveu iniciar-se abans de la conclusió de 2024.

 

CANVI DE NOM DEL CENTRE

 

       Per altra banda, l’alcalde ha confirmat que des del recent inici del nou curs escolar, el CEIP té un nou nom, pel fet que “El Castellet” substitueix a l’antic “Hispanidad”. Denominació que, al seu entendre “suposa també l’assoliment d’altre repte compartit amb gran part de la comunitat educativa, doncs el nom ha estat triat en un procés participatiu”.

El canvi, segons ressalta Cervera, pretén dotar al centre d’un nom molt més proper als valors que Orba representa. En això considera que “en contraposició a l’anterior denominació “El Castellet” representa els valors de la convivència, la identitat, el patrimoni i la natura”.

<<< Volver a la portada