La Mostra de Vins Singulars i de Poble de Jesús Pobre comptarà amb la participació de dos cellers francesos
Històries d’abans de la fil·loxera
“Recolzar i apostar per la gent jove és apostar pel futur del vi a la comarca”, diu Mara Bañó, presidenta de l’Associació de Vins Singulars i de Poble de la Marina Alta. I precisament això és el que farà la mostra de vins que se celebra l’11 i 12 de juny a Jesús Pobre. L’alumnat del cicle formatiu d’Olis i Vins de l’IES de Teulada participarà amb un estand propi com a convidat en una fira que vol donar visibilitat al que es fa a la Marina Alta i també més enllà de la nostra comarca. Però per parlar del futur cal no oblidar el passat. I enguany, junt amb moltes altres propostes atractives, la Mostra Internacional de Vins Singulars i de Poble inclou la d’uns caldos fets a partir de vinyes antigues, varietats que van resistir a la fil·loxera i que estan situades a pocs metres de la mar, en l’arena. Com tots els que trobarem el proper cap de setmana en el Riurau de Jesús Pobre, guarden al darrere un relat, històries que diuen molt d’ells i de qui els elabora i que podrem descobrir de la mà dels vint-i-cinc cellers que hi participen.
L’IES de Teulada disposa d’un xicotet celler per a l’alumnat de formació professional del cicle d’Olis i Vins. En dos cursos, han embotellat 1.000 botelles. Treballen raïm de les varietats giró i moscatell en bancals de Gata, Teulada i Jesús Pobre. El seu, com explica Maria José Gimeno, professora del cicle, és un projecte eminentment pràctic. Els estudiants s’encarreguen de la poda, de la verema, d’embotellar el vi i de fer les etiquetes, amb noms que duen noms a mig camí entre la provocació i la recuperació del llenguatge com ara Cap de suro, Trompellot o Mil hòmens. Mara Bañó ha destacat el treball que hi ha darrere d’uns vins “de qualitat i prou acceptables” i la valentia dels joves estudiants de participar en la mostra.
Bañó ha insistit en la formació com a eina fonamental per assegurar el relleu en el sector primari, una tasca on es fa també necessària la implicació d’un empresariat que siga capaç de donar suport als joves, oferint-los contractes a llarg termini i l’oportunitat de desenrotllar-se professionalment.
Implicar-se en la recuperació del sector agrícola és fer una aposta pel territori i pel patrimoni cultural. Com exemple, la presidenta de l’Associació de Vins Singulars i de Poble de la Marina Alta ha posat el Jardí Cultural i Sostenible de l’IES Sorts de la Mar de Dénia, que ens permet fer un recorregut pels cultius i paisatge tradicionals de la comarca des de l’època dels romans. La directora del centre, Isabel Monserrat, ha remarcat que en el projecte estan presents la cultura del vi i treballs com el de l’escaldà. No només s’han plantat ceps al pati del centre sinó que, a més a més, s’ha construït un fornet per escaldar el raïm. L’estrena, al mes de setembre.
Javier Scotto, alcalde de Jesús Pobre, ha aplaudit la iniciativa de la Mostra de Vins i ha recalcat la importància de la formació i el coneixement “com a font de vida”. A la implicació dels joves en la recuperació de les terres, els costums i les tradicions s’ha referit l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, qui ha defensat les activitats lligades a la etnogastronomia davant models econòmics i turístics esgotats.
Els participants
Junt als vins del cicle formatiu de l’IES de Teulada i de dos cellers francesos, en la mostra es podran tastar caldos d’Alacant, La Nucia, Bullas, Castilla-León, la Terra Alta, Castelló, Cuenca, Villarrobledo, Jumilla, la Rioja, la Ribera del Júcar, Útiel-Requena, València i el Priorat. De la Marina Alta, estaran representats els cellers Les Freses (Jesús Pobre), Bodegas Riko (Xaló), Mont Roig (Pedreguer) i Montesanco (Teulada).
Mara Bañó ha explicat que, per donar cabuda a tots els cellers interessats i l’oportunitat als hostelers de conéixer caldos diferents, s’ha establert com a novetat que cap celler pot participar dos anys seguits. Així, tots els que vindran enguany seran nous.
La Mostra de Vins Singulars i de Poble es podrà visitar diumenge de 17 a 00 h. Els tiquets es posaran a la venda al preu de 10 euros i inclouran la copa i tres tasts de vi. Hi haurà música en viu, venda de coques i embotits i, com activitat paral·lela pintura amb vi amb l’artista alcoià Ximo Canet.
Com és costum, dilluns serà el dia dedicat als professionals de l’hosteleria.