GRUP HLA SAN CARLOS/ Brecanrisk, el test que informa sobre el risc de patir càncer de mama

GRUPO HLA SAN CARLOS/ Brecanrisk, el test que informa sobre el riesgo de padecer cáncer de mama
  12/02/2019

HLA Sant Carlos de Dénia és el primer hospital de la Comunitat Valenciana que disposa del test Brecanrisk, una tècnica no invasiva que seria capaç de predir el risc d'una pacient a patir càncer de mama. Aquesta eina es basa en un complex algoritme que utilitza la informació genètica aportada per una mostra de sang de la pacient, la densitat mamària a partir de la mamografia i informació sobre els seus antecedents personals i familiars. "La prova podria canviar la manera en què les pacients realitzen la seua revisió i seguiment mamari", assegura la Dra. Begoña Patiño, cirurgiana especialista en càncer de mama i responsable de la Unitat de Mama de l'Hospital HLA San Carlos de Dénia. Segons l'especialista, gràcies a l'existència d'aquesta eina, les pacients disposen de més informació sobre el seu risc individual, el que permet un seguiment més personalitzat per a cada pacient.


Tant la conveniència de la realització del test, com la interpretació del resultat, s'ha de fer sempre sota l'assessorament d'un especialista en mama, que recomane les pautes mèdiques específiques aplicables a cada pacient segons el seu tipus de risc i fent possible el diagnòstic precoç .

Fins ara, el test genètic BRCA pot detectar l'existència d'una mutació relacionada amb un alt risc de patir càncer de mama i ovari. No obstant això, tot i que aquesta mutació indica un alt risc de patir la malaltia, la seva presència és força infreqüent entre la població. Els criteris per a la realització d'aquesta prova eren molt estrictes i, en moltes ocasions, famílies amb diversos casos de càncer de mama, llançaven un resultat negatiu en aquesta prova.
L'anàlisi genètica d'Brecandiskse basa en el coneixement de l'existència de fins a 120 "mini alteracions genètiques" (SNPs) que poden incrementar entre dues i tres vegades el risc genètic d'un pacient i que són més freqüents en la població.


Aquest nou test està especialment indicat en dones sanes amb antecedents familiars de càncer de mama (un o més casos en la família), densitat mamària alta, història personal de lesions precanceroses o dones amb història familiar de càncer de mama BRCA negatiu.
El proper 22 de febrer a les 19 hores la Dra. Begoña Patiño farà una xerrada informativa sobre aquesta nova eina a la Casa de la Cultura de Dénia.

<<< Tornar a la portada