La Requena de la Marina Alta
La Requena de la Marina Alta
Teulada esdevindrà un centre de formació i especialització en vins i oli d’oliva
DÍDAC VENGUT
La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport aposta per convertir Teulada en un centre de formació i especialització en vins i oli d’oliva, a la imatge i mida de Requena, a la Plana d’Utiel. No és debades perquè potencial en té, i molt. El director i el subdirector generals de Formació Professional, Manuel Gomicia i Joan Sarrión, respectivament, van visitar la localitat per comprovar-ho in situ i donar el vistiplau a un projecte nascut a l’institut però que s’ha transformat en un repte i una il·lusió de tot un poble. I, per extensió, de tota una comarca, la Marina Alta, perquè de fer vi i oli som entesos i comptar amb un centre professional és una garantia de futur per a tothom.
Una part de l’institut teuladí es transformarà per allotjar el Cicle de Formació Professional de Grau Mitjà d’Olis i Vins, que pertany a la Família Professional d’Indústries Alimentàries. La idea és ja una realitat i s’oferiran places per al curs 2021-22. Si tot va com cal –i no té perquè no anar-hi- la intenció és donar un pas endavant en un parell d’anys i oferir la titulació com a Tècnic Superior de Vitivinicultura. Una formació estratègica en un context favorable per al desenvolupament socioeconòmic i laboral del nostre territori. Un centre com aquest s’adapta, sense dubte, a les necessitats formatives i respon a una demanda laboral a la Marina Alta. I, a més, de segur que serà un focus d’ocupació amb una gran capacitat d’inserció.
El director de l’Institut de Teulada, José Miguel Parra, diu que “estem d’enhorabona i molt contents d’aquesta adjudicació. Anem a treballar per a aconseguir l’objectiu de ser un referent, no sols comarcal sinó a nivell de tota la Comunitat Valenciana i, inclús, nacional”. Per aconseguir-ho, demanaran ajuda i suport de productors de vi i oli, cellers, cooperatives, etc., de tota la Marina Alta “perquè és una oportunitat per a impulsar aquest sector que és ben sabut que es troba en una gran expansió en la nostra zona i que tanta economia mou”, afegeix Parra.
OCUPACIONS I MÒDULS
Amb la titulació de tècnic en olis d’oliva i vins es poden exercir ocupacions com ara cellerer, elaborador de vins, caves, sidra i altres begudes i derivats, mestre d’almàssera, extractora i refinat d’olis d’oliva, recepcionista de matèries primeres, comercial d’almàsseres i cellers, auxiliar de laboratori, etc.
Pel que fa als mòduls professionals, en el primer curs s’estudien les matèries primeres i productes en la indústria oleícola, vinícola i d’altres begudes, l’extracció d’oli, l’elaboració de vins, principis de manteniment electromecànic, operacions i control de magatzem, etc. I la formació continua en el segon curs amb el condicionament d’oli d’oliva, anàlisi sensorial, venda i comercialització, seguretat i higiene, etc.
El requisit per estudiar el cicle és tindre el Graduat d’Educació Secundària Obligatòria o un títol equivalent. “Volem formar no sols els joves que acaben quart de l’ESO sinó professionals, de qualsevol edat, que vulguen ser especialistes en este sector”, comenta el director. La presentació de sol·licituds estarà oberta del 21 de maig a l’1 de juny, a través de la plataforma telemàtica que habilita la Conselleria.
UN PROJECTE DE TOT UN POBLE
El cicle formatiu ha arrelat, i ben fort, en tot el poble de Teulada. L’ajuntament cedirà l’ús de l’antiga almàssera situada a l’Avinguda Santa Caterina, on està tota la maquinària per fer oli. I, a més, també ofereix el Centre Ecomuseogràfic per a la Recuperació d’Oficis i Qualificacions Tradicionals, situat a la carretera de Benimarco. Allí s’habilitarà l’Aula de Camp i, a més, l’alumnat disposarà d’un terreny de més de 12.000 metres de vinyes en plena producció per a les pràctiques. I, pel que fa a l’oli, hi ha uns bancals amb oliveres a disposició a la Font de l’Horta i just enfront del cementeri.
El tècnic de Cultura, Jaume Buigues, recorda que “es va gastar més d’un milió d’euros a fi de rehabilitar els dos edificis. La faena estava feta i ara es cediran, de bon grat, per al nou cicle de tècnic en oli d’oliva i vins”. I tot perquè, fa uns anys, l’almàssera i el Centre Ecomuseogràfic van allotjar la joventut que estudiava en un Programa de Garantia Social i en un Programa de Qualificació Professional Inicial.
La Cooperativa Agrícola Sant Vicent Ferrer també s’ha sumat a esta iniciativa. De fet, cedirà també un bancal de ceps ubicat al costat del mateix institut. I, a més, tindrà un paper fonamental en la formació dels joves “perquè recorrerem a gent entesa a l’hora de fer les pràctiques”, diu Parra. “Tot i que no es tracta de formar agricultors”, afegeix el director, “l’alumnat ha de saber tot allò relacionat amb el conreu del raïm i de les oliveres. Per això necessitem el suport i l’ajuda de molta gent, perquè crec que és un projecte de tot un poble”.
I tant que Teulada té potencial! La cessió de les instal·lacions municipals ha estat clau per a la concessió del cicle formatiu. No caldrà, per tant, anar a Requena a estudiar sinó que es podrà fer a casa, a la Marina Alta. “Ara treballarem per a poder oferir una formació de qualitat per a especialitzar aquest sector tan important que tenim al nostre entorn”, conclou el director de l’institut teuladí.
De segur que serà així perquè la il·lusió de tot un poble, les ganes de progressar i tindre més oportunitats de futur són garantia suficient d’èxit i, de fet, donem temps al temps.