El projecte Viu la Posidonia rep un milió d'euros dels fons europeus Next Generation
El Ministeri de Turisme concedeix 1 milió d’euros al programa ‘Viu la posidònia’ presentat pels ajuntaments de Dénia, Eivissa i Cambrils a les ajudes dels fons Next Generation
Dénia, 12 d’agost de 2022
El Ministeri de Turisme ha publicat la resolució provisional de la convocatòria del programa d’ajudes “Experiencias Turismo España” i el projecte ‘Viu la posidònia’, presentat conjuntament pels ajuntaments de Dénia, Eivissa i Cambrils, ha rebut una subvenció d’1.157.380 €.
La convocatòria forma part del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, finançat amb fons europeus Next Generation.
‘Viu la posidònia’ és un projecte experiencial ecoturístic, l’objectiu final del qual és, “no tant aconseguir que arribe més turisme a les tres ciutats, sinó que les persones que les visiten estiguen sensibilitzades sobre la importància de la posidònia i els beneficis que comporta per a les aigües del Mediterrani i per al medi ambient”, segons es va explicar durant la presentació conjunta a Eivissa del projecte, el passat mes de maig.
L’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, ha destacat que la concessió d’aquesta subvenció “tan important, quantitativament i també pel seu simbolisme, és una recompensa a la tasca de conscienciació que els municipis del litoral portem anys fent”. Grimalt ha assenyalat que “la protecció de la posidònia en poblacions turístiques com les nostres només pot passar per la seua posada en valor com a recurs, a més de mediambiental, turístic i implicar-hi tots els agents del sector turístic en la protecció. Hem d’esdevenir defensors ferms i convençuts de la riquesa de les nostres platges i del nostre entorn natural”.
Precisament la setmana passada, la Fundació Oceanogràfic i la Generalitat van presentar l’app ‘Projecte posidònia’, en què hi ha col·laborat, entre uns altres municipis del litoral valenicià, l’Ajuntament de Dénia. L'aplicació ofereix un mapa geolocalitzat de les principals praderes subaquàtiques de posidònia, unes 9.000 hectàrees, de la Xarxa Natura 2000.
La reserva marina del cap de Sant Antoni (900 hectàrees) i el LIC de l’Almadrava (2.239 hectàrees) són les dos grans zones del litoral denier que més presència de praderes de posidònia registren.
Què és 'Viu la posidònia'
‘Viu la posidònia’ és un producte turístic de petjada de carboni zero que afavoreix el coneixement sobre una part de l'ecosistema marí imprescindible per a la conservació de la biodiversitat en la costa, la neteja de les aigües, la protecció de la línia de platja davant dels temporals i la fixació de carboni atmosfèric, tot això a través d'un conjunt d'activitats compatibles amb el gaudi de les nostres platges i la realització de pràctiques d'oci actiu i saludable.
En definitiva, el projecte vol ajudar a conèixer esta planta que pobla els fons marins i contribuir-hi a sensibilitzar la població sobre el fet que la presència a la costa de posidònia és un símptoma de la salut del litoral i una garantia que les nostres platges continuaran sent un lloc privilegiat.
Entre les accions que es preveuen estan la identificació amb cartografia dels espais amb posidònia visitables, implicar els agents turístics en la difusió, editar material divulgatiu, fer jornades de sensibilització i la creació d’un centre virtual de posidònia, entre unes altres.