Una trobada emotiva i llums blava i rosa en el dia del duel perinatal
Les famílies del Grup ALAS d'acompanyament a la mort gestacional i perinatal de la Marina Alta han celebrat el Dia Mundial del Record amb una trobada entranyable i emotiva a la platja de Les Marines de Dénia. Com en altres ocasions, va haver-hi una ofrena de llums i moments de meditació per a acompanyar a les famílies en el seu dol pels fills i filles que no es van quedar quan se'ls esperava. Va haver-hi temps per a recordar i compartir en una cerimònia en la qual també es van recordar els drets de les famílies i dels seus bebés quan s'enfronten a la mort durant l'embaràs, el part o poc després de nàixer, moments difícils en els quals es precisa d'acompanyament.
Els organitzadors de les activitats han agraït la participació dels qui es van sumar a elles i també la col·laboració de les cantants que desinteressadament “ens van commoure cantant-li a la vida i a la mort”, Gen Roth, Angie McCormick i Lucy Sincla, i Fani Marí i Perez, que va interpretar El Velatori.
Així mateix, han subratllat la implicació dels municipis de la comarca que van il·luminar algun dels seus edificis més emblemàtics amb els colors blau rosa o violeta -la mescla de tots dos- per a conscienciar sobre la mort i el dol gestacional, perinatal i neonatal, com és el cas de Pego i de Xaló. En anys pròxims, confien “que condisca l'exemple”, han assenyalat
Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Record, el dissabte 15 d'octubre, la Federació Espanyola de Duel Gestacional, Perinatal i Neonatal (FEDUP) va elaborar enguany un manifest al qual es va sumar el grup ALAS. El meu bebé va morir, els nostres drets no ha sigut el lema triat per a encapçalar un document que subratlla la necessitat d'informar adequadament les famílies sobre els seus drets i els dels seus bebés. El manifest fa referència a la importància de crear records que ajuden a un dol el més saludable possible i d'informar la família del dret a disposar del cos de la criatura i poder decidir davant una possible pujada de llet. Entre altres coses, sol·licita igualment atenció i seguiment sanitari puerperal (fisiològic i psicològic) i accés a informació relacionada amb grups d'ajuda mútua (GAM) o recursos d'acompanyament al dol (webs, bibliografia, documentals, etc.); creació i millora de protocols en atenció hospitalària i atenció sanitària respectuosa amb les famílies i els seus processos de duel; formació específica per als sanitaris que acompanyen les pèrdues perinatals; ampliació dels supòsits d'accés als permisos actuals de maternitat i paternitat en cas de mort gestacional, perinatal o neonatal; i acords econòmics amb les funeràries que faciliten a les famílies la disposició privada del cos del bebé per a poder donar sepultura o incinerar a la criatura respectant els desitjos i creences personals, així com les característiques socioculturals específiques.
El manifest subratlla que cada família transita un dol únic que ha de ser respectat i que a vegades pot requerir una baixa mèdica, al mateix temps que assenyala que la vinculació emocional amb el bebé no depén de les setmanes de gestació en el moment de la mort, sinó del que aqueix bebé significava i el que representava per a la seua família com a projecte de vida.