El col·lectiu de malalts mentals reivindica actuar des de la infància i la joventut
Les dades resulten alarmants: 1 de cada 7 persones entre 10 i 19 anys pateix algun trastorn mental; la meitat dels problemes de salut mental apareixen abans dels 14 any; 1 de cada quatre joves assegura haver-hi presos psicofàrmacs i el més greu, quasi un 10% dels joves té idees de suïcidi de manera freqüent. Davant aquesta realitat, l'ONG Amadem ha fet una crida a la societat i, especialment als polítics, perquè actue davant la deterioració de la salut mental en la infància i l'adolescència.
Aquest dilluns Amadem ha commemorat a Dénia el Dia Mundial de la Salut Mental amb un acte ple de simbolisme, reivindicació i suport cap a les persones que formen part d'aquest col·lectiu. Davant un centenar de persones, membres de l'ONG van llegir un manifest i van exhibir pancartes en contra de la discriminació cap als malalts (“tots som únics i especials”, afirmava un dels missatges). Es demana també una sèrie de mesures per a evitar que els més joves caiguen en el “laberint de confusió sense eixida” que suposa patir una malaltia mental. Per exemple, que l'educació emocional arribe als centres escolars i que els professors tinguen les eines per a detectar a temps possibles idees suïcides.
En definitiva, aquest col·lectiu de persones reclama que la societat no els margine i els ajude a formar el seu propi projecte de vida. Per això, enguany la jornada s'ha focalitzat en la infància i els joves. Per això, Amadem reclama més recursos que afavorisquen la prevenció.
L'acte es va realitzar en la plaça del Consell de Dénia en presència de representants de l'ajuntament, que es van mantindre en segon pla.