Baleària i Marina Dénia instal·laran micro esculls per a la restauració de la biodiversitat marina

 Baleària y Marina Dénia instalarán micro arrecifes para la restauración de la biodiversidad marina
  29/10/2024

El Port Esportiu i Turístic Marina Dénia i Baleària van a instal·laran 18 micro esculls, que progressivament regeneraran la biodiversitat marina i crearan un mitjà més net, saludable i resilient. Esta actuació és resultat d'un projecte de treball conjunt entre la Mesa Portuària de Dénia i l'empresa Ocean Ecostructures, que té com a principal objectiu la protecció de la biodiversitat que envolta l'entorn del port de Dénia.

En Marina Dénia s'han instal·lat huit micro esculls i altres deu s'instal·laran en l'Estació Marítima de Baleària. Segons ha explicat, Gabriel Martínez, president de la mesa Portuària Consultiva i director de Marina Dénia, les empreses estan sensibilitzades amb la protecció del medi marí i per això busquen “impulsar noves iniciatives de protecció, conservació i regeneració del medi marí, a més d'activitats de reforç de sensibilització i ciència ciutadana”. 

El director general de Baleària, Georges Bassou, assegura que “este projecte de regeneració de la biodiversitat marina va en línia amb el nostre compromís mediambiental i suposa un primer pas per a poder-lo estendre a altres ports on operem”.

Ocean Ecostructures, és una empresa que basa el seu model de treball en la renaturalització de la biodiversitat marina a gran escala. Per a poder dur a terme esta tasca, han desenrotllat Bio Boosting System®, una tecnologia pròpia, única i pionera en el mercat. El model d'implantació es realitza a través de Life Boosting Units, uns micro esculls biomiméticos amb capacitat per a crear un sistema d'atracció de microfauna, desenrotllar substrat natural per a maximitzar la captació de vida i dissenyar un model de no interferència amb les operacions habituals de la zona portuària. A més, els micro esculls compten amb un model de monitoratge realitzat per drons submarins que permeten mesurar diferents paràmetres com la biomassa generada o CO₂ captat. Els resultats obtinguts de la implantació d'esta tecnologia en altres entorns han sigut molt satisfactoris, aconseguint allotjar a més de 200 espècies marines en els seus hàbitats naturals. Totes les dades arreplegades poden consultar-se en la seua app.

Els oceans ocupen tres quartes parts de la seua superfície i contenen el 97% de l'aigua de la Terra i, a més, representen el 99% de l'espai vital del planeta per volum. Són els principals pulmons del planeta, produïxen el 50% de l'oxigen, i acullen una gran part de la biodiversitat del planeta. Pel que la biodiversitat és vital per a la salut de les persones i del nostre planeta. Entre les prioritats del Pacte Verd Europeu s'inclou la de garantir la sostenibilitat de les mars i oceans, així com de les activitats econòmiques que es desenrotllen (sectors pesquers, turístic, etc.). L'Estratègia de Biodiversitat de la Unió Europea establix que el 30% de la mar de la UE ha d'estar protegit en 2030; establix també que una tercera part de les àrees marines protegides en l'actualitat hauran d'estar estrictament protegides en el futur. En este context actual, el paper d'Ocean Ecostructures és crucial per a revertir l'impacte negatiu que generen les infraestructures marines i l'activitat humana en la mar i els seus ecosistemes.

 

<<< Tornar a la portada