Exposicions, projeccions, fotografies, teatre i llibres donen cos a unes jornades sobre la guerra, la repressió i la dictadura franquista 

 Exposicions, projeccions, fotografies, teatre i llibres donen cos a unes jornades sobre la guerra, la repressió i la dictadura franquista 
  01/04/2021

Abril i maig seran dos mesos per a la reflexió i l’ampliació de la nostra visió sobre la guerra civil, la repressió i la dictadura franquista. Les àrees de Biblioteques, Promoció cultural i Arxiu de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Dénia han organitzat unes jornades sobre memòria històrica amb el títol “Memòria i futur”. Les jornades s’organitzen en col·laboració amb l’associació Acció Ciutadana contra la impunitat del franquisme, i pretenen, segons ha explicat l’alcalde, Vicent Grimalt, “posar en valor la memòria històrica en pro d’una millor convivència democràtica”.

Les activitats formen part d’un projecte més ample posat en marxa des de l’Ajuntament fa uns anys en una tasca de recuperació i reparació dels fets ocorreguts durant un episodi tan dolent de la nostra història recent. 

La programació, com ha indicat el regidor de Cultura, Raúl García de la Reina, s’enceta el 9 d’abril amb l’obertura de l’exposició fotogràfica col·lectiva “Memòries desenterrades” al Centre d’Art l’Estació. La mostra, que es podrà visitar fins al 25 d’abril, ofereix diferents mirades sobre els processos d’exhumació de víctimes del franquisme enterrades en fosses comunes, fonamentalment en el cementeri de Paterna. Com a novetat, en l’exposició de Dénia es mostraran per primera vegada imatges de les exhumacions dutes a terme recentment al cementeri d’Alacant, segons ha anunciat la secretària de l’associació Acció Ciutadana contra la impunitat del franquisme, Lucila Aragó.

El dia 9 d’abril també obri al públic l’exposició “1939, Memòria de la retirada” en la Biblioteca Pública del carrer de Sant Josep. Es tracta, com ha explicat Raúl Garcia, d’una selecció de textos, imatges, llocs i fons documentals que ens parlen de l’exili, els camps de concentració, la resistència, el llegat cultural i també l’exili interior.

  Eixe mateix dia, a les 19 hores, la Biblioteca acollirà la presentació del llibre de Llum Quiñonero Miquel Grau 53/1977. Quiñonero, periodista i presidenta de l’associació Acció Ciutadana contra la impunitat del franquisme, acompanyava Miquel Grau el dia del seu assassinat a Alacant en 1977. En la presentació, l’autora parlarà de qui era Miquel Grau, què va ocórrer aquell dia i què va significar la seua mort.

  La programació de “Memòria i futur” continua el 17 d’abril amb la representació teatral Encendidas, de la Companyia Hongaresa de Teatre. Una proposta on l’actriu i dramaturga Lola López recorre l’univers vital i poètic de Paca Aguirre, acompanyada per la guitarra de José María Gallardo i la veu flamenca de Paco del Pozo. Serà a les 19.30 h., en el Centre Social.

  El dijous 22 d’abril, també a les 19.30 h. i en el Centre Social, es projectaran dos documentals relacionats amb el vaixell Stanbrook i aquella travessia que va eixir del port d’Alacant el 28 de març de 1939 rumb a Algèria amb refugiats a bord que fugien de la guerra. Es tracta d’Operació Stanbrook: viatge a l’exili algerià, 75 anys després, de la directora Rosa Brines, i Helia, memoria del Stanbrook, dirigit per Sergi Pitarch. En acabar s’encetarà un col·loqui amb Rafael Arnal i Pasqual Moreno, membres de la iniciativa “Operación Stanbrook”.

Les jornades, segons ha indicat Lucila Aragó, també intenten acostar-se al moment més greu de repressió i al que va suposar la dictadura. En este sentit, la secretària d’Acció Ciutadana contra la impunitat del franquisme recomana assistir a la conferència que el 6 de maig oferirà la catedràtica de Filosofia del Dret de la Universitat de València, Cristina García Pascual, a les 19 h. en la Biblioteca Pública. Sota el títol “A vueltas con el pasado. Justicia, memoria y reparación”, García Pascual abordarà la necessitat de fer justícia des de la perspectiva del principi de justícia universal. “Es banalitza el passat i es parla sense tindre coneixement clar del que va passar, per això necessitem una societat que tinga justícia, memòria i també reparació amb les víctimes”, ha conclòs Aragó.

Per a finalitzar este jornades, que s’anuncien amb una imatge cedida per l’artista Joan Castejón, “home i artista compromés”, ha recalcat Vicent Grimalt, arriben dos propostes de l’Arxiu Municipal amb molta relació amb Dénia i la Marina Alta. Del 13 al 26 de maig es podrà visitar a la Casa de Cultura una exposició de fotografies de la Guerra Civil procedents del Fons Manuel Usano Martí de l’Arxiu municipal. Esta és la primera vegada que s’exhibeixen les imatges d’este fons, que va ser donat per la família de Manuel Usano a l’ajuntament l’any 2019. Es tracta d’una mostra de les fotografies realitzades durant la Guerra Civil pel metge Manuel Usano. Imatges del front de Terol amb el batalló Juan Marco, integrat per deniers; del front de Granada; del de Còrdoba i del front de Madrid amb les Brigades Internacionals. Una vegada finalitze aquesta exposició a la Casa de Cultura, es traslladarà al mes de juny a la Biblioteca Pública perquè el públic puga continuar gaudint-la.

El 13 de maig, a les 19.30 h., també es presentarà en la Casa de Cultura el llibre Brigadistes. Les Brigades Internacionals a Benissa i Dénia (1937-1938), a càrrec del seu autor, Robert Llopis i Sendra , guanyador de la Beca d’Investigació Roc Chabàs de l’Ajuntament de Dénia. En el llibre es narra una època de la nostra història, quan en plena Guerra Civil es van obrir a Benissa i Dénia els primers centres de permisos de les Brigades Internacionals.

Totes les activitats amb públic es faran complint les normes anticovid vigents i, a excepció de les exposicions, requereixen fer una reserva prèvia per a poder assistir-hi.

Entre les actuacions relacionades amb la memòria històrica promogudes des de l’Ajuntament, l’alcalde ha citat el projecte de convertir l’antic escorxador municipal en un espai dedicat a la memòria històrica, que va ser presentat la setmana passada a la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica; o el cicle “Fem memòria. Dénia, guerra i repressió” que l’Arxiu Històric Municipal de Dénia va organitzar a 2018, coincidint amb el 80 aniversari de la Guerra Civil, i amb el qual “volíem contribuir a posar en valor la memòria històrica en pro d’una millora convivència democràtica”.

<<< Tornar a la portada