Augmenten els casos de depressió, insomni i ansietat en el Departament de Salut
El Servei de Psiquiatria del Departament de Salut de Dénia (DSD) adverteix de l'augment de casos de depressió, insomni i ansietat després de la pandèmia i els motius pels quals les persones majors i malalts crònics han vist agreujada la seua situació de vulnerabilitat. El confinament ha suposat una ruptura de les activitats quotidianes.
L'aïllament i el distanciament social han agreujat la sensació de soledat i estrés que pateixen alguns col·lectius especialment les persones majors. També l'amenaça d'infectar-se amb el virus, la incertesa que genera en els col·lectius més vulnerables al virus, persones majors i malalts crònics, exacerben, entre aquesta població, qualsevol risc latent de depressió o ansietat.
La cap del Servei de Psiquiatria del DSD, la Dra. Katarzyna Sylwia, afirma que, després de la pandèmia, és freqüent les consultes de pacients amb simptomatologia psicològica com: la preocupació, la tristesa, el sentiment d'inutilitat; així com conductes de por, inquietud, inhibició i irritabilitat i pensaments irracionals, creences i expectatives negatives sobre un mateix i/o la realitat.
En aquesta línia, la Dra. Katarzyna Sylwia, adverteix de la importància d'identificar en els ancians qualsevol signe d'autoabandó, apatia o ansietat. “Negar-se a dur a terme tasques tan bàsiques com banyar-se, menjar, netejar i el retraïment social poden ser mostra de desmotivació i conduir a la depressió. També la preocupació excessiva per tot el que succeeix o l'estar hipoalerto/a, és una manifestació d'ansietat”, afirma la doctora.
La Dra. Katarzyna assenyala la necessitat d'afecte i de seguretat que caracteritza a aquest grup d'edat. Pel que recomana oferir-los suport i acompanyament per a minimitzar en gran manera les alteracions psicològiques i conductuals i contribuir al fet que el pas per aquesta etapa siga més plaent, a fi d'aconseguir un millor benestar emocional i cognitiu. Per a això, és important fomentar la seua autonomia, fer-los partícips de les tasques diàries i que se senten útils i volguts, amb la finalitat de millorar el seu estat d'ànim.
Així mateix, és vital preservar hàbits de vida saludables. La pràctica d'exercici físic els ajuda a dormir millor i redueix el nivell d'estrés i els estats emocionals depressius. També la pràctica d'exercicis d'agudesa mental com: llegir, jugar al dominó o als escacs i realitzar mots encreuats són activitats que estimulen el cervell i contribueixen a mantindre la ment lluny de les preocupacions quotidianes, conclou la Cap del Servei de Psiquiatria del DSD.