Bona part de la inversió en la reurbanització de la Glorieta es destinarà a renovar les xarxes d'aigua i clavegueram i els pluvials

  • Buena parte de la inversión en la reurbanización de la Glorieta se destinará a renovar las redes de agua y alcantarillado y los pluviales
  • Buena parte de la inversión en la reurbanización de la Glorieta se destinará a renovar las redes de agua y alcantarillado y los pluviales
  • Buena parte de la inversión en la reurbanización de la Glorieta se destinará a renovar las redes de agua y alcantarillado y los pluviales
  03/03/2022
9 mesos d'obres… per a començar

Els veïns rebutgen el tancament al trànsit i qüestionen si es pretén buidar el centre històric de residents 

L'Ajuntament es compromet a estudiar possibles ajudes als comerciants mentre duren els treballs i assegura que l'accés estarà garantit

 

El projecte de reurbanització de la Glorieta del País Valencià de Dénia canviarà la fisonomia de la plaça i també del seu entorn. S'invertiran 1.200.000 euros en una actuació que afectarà a més els carrers Cop, Ramón y Cajal i Carreró de Morant i que, com sol succeir quan es parla de conversió en zona de vianants i d'obres de llarga duració, no deixa content a tothom. En la presentació a veïns, hostalers i comerciants, va haver-hi un pronunciament quasi unànime dels assistents en contra del seu tancament al trànsit i, amb l'ombra més que probable de l'aparició de restes arqueològiques, va apuntar el temor al fet que els treballs es prolonguen més del que es preveu.

El pla d'obra s'estructura en tres fases, que s'anirien solapant, i tindria una duració inicial de 9 mesos. Es començarà a actuar per la Glorieta, després pel carrer Ramón y Cajal i el Carreró de Morant i finalment pel carrer Cop. Si bé encara, mancant l'adjudicació, no es pot parlar de la data d'inici, si les obres començaren al juliol com és probable acabarien en principi al març de 2023. Comerciants i hostalers es van queixar que es feren en ple estiu i van plantar la possibilitat d'habilitar ajudes mentre duren els treballs per a no veure's abocats al tancament, ja que auguren un descens important del volum de negoci.

Quant al disseny, la regidora de Territori i Qualitat Urbana, Maria Josep Ripoll, va explicar que es mantindrà la imatge actual de forma d'oval, la font, les rajoles roges i el paviment petri central; s'ampliarà la zona enjardinada i es va convertirà tot l'espai en una plataforma única. Ho va definir com “una neteja de cara” amb la qual rejovenirà i adquirirà imatge real de plaça, i que a més portarà aparellada la renovació de les xarxes de clavegueram i aigua potable i la incorporació de pluvials. En això últim, “la qual cosa no es veu” com ella va dir, s'invertirà el 40% del pressupost de l'obra, que serà finançada en el 60% per la Diputació d'Alacant dins del seu Pla d'Inversions i Finançament d'Infraestructures 2020-2023. La part corresponent a l'Ajuntament es costejarà amb la subvenció dels fons europeus Next Generation que li ha correspost a Dénia.

Ripoll va informar que en la Glorieta es plantaran huit plataners que donaran ombra en el futur, s'habilitaran rampes per a fer-la accessible i es mantindran els escalons que donen cap a Marqués de Campo. Quant al paviment, se li donarà continuïtat per a donar imatge d'homogeneïtat als carrers adjacents en les quals s'actuarà, emprant el mateix material i amb la mateixa disposició que en la Plaça de la Constitució.

El bust de Roc Chabás del Carrer Cop es traslladarà a la Glorieta perquè el carrer -que mantindrà la jacaranda- guanye en amplitud, i en el Carreró de Morand es col·locarà una llamborda similar al de Cavallers i en Ramón y Cajal es plantarà també arbrat. El projecte contempla així mateix la renovació de la il·luminació amb tecnologia LED en tot l'àmbit d'actuació.

Els carrers Vicent Andrés Estellés i la part no per als vianants de Ramón y Cajal es veuran també mínimament afectades per les obres, amb la reorganització de la pintura viària, la recol·locació de les zones de càrrega i descàrrega i dels contenidors. El veïnat va proposar el soterrament d'aquests últims, una possibilitat que segons la regidora es plantejarà com a millora en la licitació. 

Els assistents van plantejar entre altres qüestions si s'havia tingut en compte l'entrada i eixida de vehicles d'emergència i manteniment i l'accés de les persones amb capacitat reduïda durant la duració dels treballs i també després, aspectes que segons la regidora i el tècnic que l'acompanyava estan contemplats. També es va qüestionar l'altura a la qual quedarà el paviment en relació als accessos a locals i habitatges, la disposició de la il·luminació i el tipus de lluminàries a emprar. Va haver-hi qui es va queixar de la poca consideració amb els residents i el constrenyiment a multar de la policia local a l'hora de carregar i descarregar o recollir a persones amb problemes de mobilitat. I va haver-hi sobretot temor al fet que els treballs es prolonguen en el temps. 

Van eixir a col·lació obres anteriors, com les realitzades en el mateix carrer Ramón y Cajal fa tres anys per a la renovació del cablejat elèctric, que es van prolongar més de l'esperat perquè a menys de mig metre es van trobar estructures de la medina islàmica que donaven compte de l'existència de cases opulentes i feien presagiar l'existència d'un important llegat arqueològic de la Dénia andalusina a l'entorn de la Glorieta.

Maria Josep Ripoll va intentar mitigar els temors dels assistents, va demanar “calma” als residents i comerciants i va repetir que l'actuació va encaminada a fer una Dénia més habitable, “una Dénia per a les persones i més amable amb la ciutadania”. No va semblar convéncer-los massa, perquè van continuar insistint que amb aquesta mena d'actuacions fa l'efecte de “voler buidar de veïns el centre històric” i “expulsar al resident”.

<<< Tornar a la portada