Dies de verema en la Vall de Pop

  • Días de vendimia en la Vall de Pop
  • Días de vendimia en la Vall de Pop
  • Días de vendimia en la Vall de Pop
  04/09/2021

El minvament de producció, principalment de la classe moscatell, augura una major qualitat dels vins

 

La Vall de Pop està en plena campanya de recol·lecció del raïm que acuradament s'ha cultivat al llarg de tot un any. Són els dies de verema, en els quals poblacions com Llíber i Xaló, principalment, es mobilitzen i transformen el seu ritme quotidià per un altre més ancestral, deixant estampes costumistes com les de famílies senceres que s'acatxen, amb els cabassos disposats i les tisores en ristre, per a recollir els raïms. El Pla de Llíber és la principal zona de cultiu de raïm en la Vall de Pop, i on es palpa com en cap altra part la bullícia durant la temporada, que sol abastar entre finals d'agost i la primera quinzena de setembre. 

La tranquil·la vall de l'interior de la Marina Alta manté l'hegemonia vitivinícola de la comarca. Per descomptat a força de créixer i apostar en les últimes dècades per la producció de caldos de qualitat que li han aportat un plus de competitivitat en aquest tan complex com fascinant món del vi.

“Enguany la producció és molt menor”, es lamenta una experta veïna de Llíber de 71 anys -va a la verema cada temporada des que era pràcticament una xiqueta- que al costat dels seus fills i nets s'afanya per recollir el seu raïm de la varietat moscatell d'Alexandria, en un hort del Pla pròxim al nucli urbà. Li atribueix a les pluges de maig, principalment, el minvament de la producció en aquesta varietat. A més d'altres possibles causes, com les condicions climatològiques de calor i fred o les plagues i malalties com el míldiu. Tampoc és que l'aspecte dels raïms millore al d'altres campanyes, però tot canvia quan el criteri es deixa en mans del paladar. 

Millor sort sembla haver tingut l'altra varietat que es cultiva en el Pla, el va girar, el raïm del qual ofereix un colorit en to blau fosc, perquè es manifesta menys sensible als agents externs i la producció dels quals podria igualar en quantitat a la d'edicions anteriors.

Per a José Juan Reus, president de la Cooperativa Verge Pobra de Xaló, el minvament de producció de la moscatell, amb les quals es produeixen vins a més de les populars misteles, no és motiu de preocupació. En principi, perquè quan se sol donar aquesta circumstància els caldos resulten de major qualitat. En qualsevol cas, avança, “cal esperar a veure els resultats”. A més, potser no perd cap rendibilitat per al productor, ja que és possible que es pague a millor preu que en campanyes anteriors. 

Reus apunta que la Cooperativa, que compta amb 380 socis, ha recollit prop de 500.000 kg de moscatell des que s'iniciara la temporada, i espera que es puga aconseguir el milió de kg, volum lleugerament inferior a la de l'última campanya. Així i tot, insisteix, cal esperar al tancament de la campanya, que podria resultar més curta -18 dies, en lloc dels més de vint que sol ser l'habitual-, per a fer un balanç més encertat. 

UNS ALTRES BODEGUERES COINCIDEIXEN: MAJOR QUALITAT

 

El jove enòleg Óscar Mestre, de Cellers Riko, és un altre dels coneguts productors de vi de la vall que s'està obrint camí amb la seua aposta per la qualitat, la tradició i el respecte al medi ambient. Es mostra optimista davant l'avanç de la campanya, almenys quant a la qualitat, i especialment en el va girar. “Pot ser que obtinguem menys quilos, però probablement tenen una alta concentració d'alcohol”, afig Mestre, que cultiva entorn de 12 hectàrees de vinyes distribuïdes entre Xaló, Llíber i també Alcalalí. 

Armando Francés, de Cellers Parcent, també creu que la temporada serà bona. En el seu cas té pràcticament recollida totes les seues varietats de moscatell i chardonay que es cultiva a la vall, i aprecia que es tracta d'un raïm “de molta qualitat”, encara que la producció siga menor. 

En qualsevol cas és qüestió de temps, tampoc tant, fins que el raïm es convertisca en vins per a poder degustar-los i llavors, això sí, poder haver-hi un balanç amb ple coneixement de causa. 

<<< Tornar a la portada