De les esportives a les pantufles

De las deportivas a las pantuflas
  01/03/2021

El canvi d'hàbits deriva en una caiguda espectacular de la pràctica d'exercici en xiquets i joves

La pandèmia ha portat canvis importants en el nostre dia a dia que afecten la manera fer la compra, relacionar-nos, anar a escola, treballar… i també al nostre temps d'oci. En el cas dels menors, l'exercici físic s'ha reduït de manera alarmant. Si abans xiquets i joves passaven bona part del seu temps a l'aire lliure, ara passen moltes hores tancats a casa -llija's habitació en el cas dels adolescents-. En molts casos, bé siga per a fer deures, relacionar-se amb els amics -també amb els familiars-, veure pel·lícules en família o simplement per a jugar, estan pegats a una pantalla. Han canviat les sabatilles d'esport per les d'anar per casa. I la conseqüència és un major sedentarisme que en el futur es pot traduir en complicacions de salut.

La supressió d'activitats extraescolars, de les lligues esportives o el tancament dels parcs infantils han influït en gran manera en aqueix increment del sedentarisme, que venia ja determinat per la ruptura de les rutines davant la impossibilitat d'ajuntar-se amb uns altres -els amics- o realitzar activitats en grup. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el 80% dels menors no fa el suficient exercici diari recomanat. Un altre estudi, en aquest cas de la plataforma de seguretat i benestar digital per a famílies Qustodio, revela que el 67% dels menors practica menys activitat física que abans de la pandèmia. La incidència és més alta en xiquets (72%) que en xiquetes (65%)

El mateix estudi, Centennials: l'abans i el després d'una generació marcada pel covid-19, reflecteix que una de les majors preocupacions que han sorgit durant la pandèmia per a 7 de cada 10 famílies espanyoles està relacionada amb els hàbits de consum i l'activitat física dels menors. I és que l'alimentació ha sigut l'altra gran afectada pel canvi d'hàbits i el fet de passar major temps a casa, fins al punt que s'ha traduït en un augment de l'obesitat infantil.

El 10% de les famílies considera que els hàbits alimentaris dels menors s'han vist modificats des d'el mes de març passat i 1 de cada 5 assegura que els seus fills han augmentat la ingesta d'aliments. En 2019, un estudi de la Fundació Gasol advertia que 1 de cada 3 menors d'entre 8 i 16 anys té excés de pes a Espanya. 

La situació ara, sens dubte, ha empitjorat. A Itàlia, quasi la meitat dels xiquets van augmentar el seu consum de dolços i van passar fins a cinc hores extres diàries enfront de la pantalla durant el confinament. Són precisament els italians (15%) els qui se situen només un punt per damunt dels espanyols (14%) quant a la prevalença de l'obesitat infantil i juvenil, segons alerta l'OMS. En primer lloc està Grècia, on la proporció és del 18%.

Amb aquestes dades a la mà, estem obligats a plantar les orelles, fomentar hàbits d'alimentació saludable i proporcionar als nostres xiquets i joves més hores d'activitat física i a l'aire lliure. Però sempre sense descurar, és clar, les recomanacions sanitàries en temps de covid.

La infància i l'adolescència són etapes fonamentals en el creixement i el desenvolupament de les persones. Les males pràctiques i els hàbits alimentosos erronis poden passar factura a l'adult de demà. Però també els xiquets i joves de hui poden veure's abocats a greus problemes. 

<<< Tornar a la portada