Dénia aspira a ser Ciutat Amiga de la Infància
L'equip de govern es compromet a impulsar polítiques a favor del benestar i els drets de xiquets i adolescents
Tots els departaments de l'Ajuntament de Dénia s'han involucrat en un ambiciós pla destinat a garantir el benestar dels xiquets i adolescents, defensant els seus drets i fomentant la seua participació. És un pas necessari perquè UNICEF concedisca el reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància, la qual cosa segons el parer de Cristina Morera, regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, “l'aconseguirem”.
El pla, que s'anirà desenvolupant en els pròxims quatre anys, és ampli i per exemple inclou objectius com tindre una xarxa d'itineraris segurs que connecten, almenys, els centres educatius amb parcs i jardins; Facilitar el contacte de la infància i adolescència amb els espais naturals; o eliminar qualsevol tipus de violència: familiar, escolar, cívica, econòmica i ambiental. Es preveuen també nombrosos projectes per a crear espais d'oci per a xiquets i adolescents, millorar els carrers i parcs i realitzar campanyes de sensibilització social, entre altres mesures.
Segons Cristina Morera, el Pla Local de la Infància i Adolescència (PLIA) és “el full de ruta de les polítiques d'infància per als pròxims anys, amb la qual esperem, a més, obtindre el segell de Ciutat amiga de la infància’ que atorga Unicef”. Morera ha comentat que “independentment de la resposta de l'organisme internacional, el PLIA es posarà en marxa a la ciutat una vegada que haja sigut sotmés a la votació del ple de la corporació i aprovat, espere, amb el suport de tots els grups polítics”.
El document és “dinàmic” i pot anar modificant-se segons sorgisquen noves necessitats, canvis o propostes. Està basat en quatre principis bàsics: l'interés superior dels xiquets, xiquetes i adolescents; la no discriminació; el dret a la vida, la supervivència i el desenvolupament; i, en quart lloc, però no per això menys important, la participació dels xiquets, xiquetes i adolescents en tant que han de ser consultats i les seues opinions tingudes en compte respecte a qualsevol tema que els afecte. Són, en definitiva, aspectes que estan recollits en la Convenció sobre els Drets del Xiquet, de l'ONU.
Arminda García, membre de l'equip redactor del PLIA, ha explicat que el pas previ al pla va ser la posada en marxa, al desembre de 2019, del Consell de la Infància i l'Adolescència de Dénia. A partir de la pròpia veu dels escolars i de les seues propostes, s'ha elaborat un diagnòstic sobre la situació d'aquests col·lectius a Dénia, incorporant les seues peticions, com per exemple, que volen “moure's amb llibertat per Dénia”, que la ciutat estiga més neta o que l'Ajuntament oferisca “oci salusable”.
Llegir el Plan Local d'Infància y Adolescència complet en Descarregar PDF