Dénia dona un altre ús a les algues que retira de les seues platges: de llit per a caps de bestiar de la comarca
Les propietats de la posidònia oceànica que la seua submergeix en el nostre Mediterrani mereixen tot el reconeixement per la seua riquesa ecològica. Però també pels seus usos als quals pot destinar-se. L'Ajuntament de Dénia, juntament amb la Xarxa Agrícola de Creama han impulsat el projecte Agro-Posidònia amb el qual ofereixen un altre ús per a les algues retirades de les platges, i amb el qual pretenen contribuir a reduir la petjada de carboni. És a dir que amb l'actual sistema de retirada de la posidònia de les platges, aquesta passa a ser tractada com un recurs, i al seu torn, es redueix significativament els quilòmetres en transport.
La posidònia juntament amb les algues es retiren en la temporada estival de les platges i fins ara s'emmagatzema en una planta de transferència. Però després d'arribar l'hivern l'Ajuntament de Dénia prenc la decisió de traslladar part d'aquest material a la platja, principalment a la de la Marineta Cassiana, perquè servira com a barrera de protecció enfront dels temporals. La resta de material que no va ser usat i altres excedents que provoquen els temporals són portats ara a les explotacions ramaderes de la comarca de la Marina Alta que col·laboren amb la Xarxa Agrícola, situades a Pedreguer, Dénia i Pego, a escassos 10 km dels punts de recollida.
Les algues i la posidònia, a causa de les seues propietats salitroses, són un excel·lent material com a llit per al bestiar. Aquest material es deposita en els corrals i contribueix a repel·lir els paràsits, i a més el iode present en la posidònia actua com a cicatritzant de les possibles ferides que puguen patir els animals. D'altra banda, la seua lenta descomposició, a causa de la sal, complica el creixement i desenvolupament de patògens.
ELS RAMADERS BAIXAVEN A PER ALGUES
Anteriorment, quan encara no es coneixia l'actual model de neteges de platges, els ramaders baixaven fins al litoral amb els seus carruatges arrossegats pels animals i recol·lectaven la posidònia, la transportaven fins a les seues finques de bestiar i, una vegada allí, la utilitzaven com a llit per als seus animals. Amb els anys, aquest sistema va deixar d'emprar-se, però ha servit d'exemple per a dur a terme aquesta nova iniciativa, en la qual s'han arribat a recuperar al voltant de 30 tones de posidònia.
La Xarxa Agrícola s'erigeix com una plataforma comarcal amb l'objectiu de revitalitzar el sector agrícola de la Marina Alta, creant un teixit entre els diferents actors del sector agrari i interrelacionant els diferents recursos de la comarca. És un projecte d'àmbit comarcal, en el qual, Creama sustenta la secretària tècnica, i s'engloba dins del programa Avalem Territori, subvencionat per la Generalitat Valenciana a través de Labora i pel Ministeri de Treball i Economia Social. A nivell intern, aquest s'emmarca dins de Pacte’MA., l'Acord Comarcal en matèria d'Ocupació i Desenvolupament Local de la Marina Alta, del qual actualment formen part 32 Ajuntaments de la comarca i 13 entitats públiques i privades.