El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat “la sostenibilitat, la justícia social i el diàleg” enfront dels actuals reptes que suposen “l'emergència climàtica, la desigualtat i l'autoritarisme”. Així ho ha manifestat este dijous durant la seua intervenció en la sessió inaugural del Festival dels Humanitats de Dénia, en la qual també ha participat el ministre d'Universitats, Joan Subirats.
El president s'ha referit a l'actual context social i econòmic i, en concret, a la guerra a Ucraïna, la inflació o la transició energètica, i ha advocat per la sostenibilitat mediambiental, a través de l'impuls de la innovació i les energies renovables, així com per escometre una transició energètica “justa” per a pal·liar els seus efectes.
Durant la seua intervenció, el cap del Consell també ha fet una crida a recompondre les igualtats entre societats, entre dones i homes, i entre ciutadans. En concret, ha defensat la necessitat de disposar d'una Europa “solidària, íntegra i unida”, així com d'apostar pel feminisme per a posar fi a la “gran davantera política del segle XXI” i aconseguir un progrés “just i real”.
De la mateixa manera, amb la finalitat de fer front a les desigualtats entre ciutadans, ha reivindicat “justícia social” per a acabar amb “la fractura social que corroeix la convivència i afebleix la democràcia”.
D'altra banda, ha denunciat l'actual avanç de l'autoritarisme i el populisme que estan produint “l'assalt global més consistent als valors democràtics i de tolerància des dels anys 30”. En aquest sentit, ha mostrat la seua aposta pel diàleg i per aconseguir acords, especialment en matèria econòmica, “per a apagar la foguera del malestar”, ha manifestat.
Finalment, Ximo Puig ha agraït l'organització del “Festival dels Humanitats” ja que ha assegurat que constitueix un fòrum de debat sobre qüestions imprescindibles per al futur de la Comunitat Valenciana.
El Festival dels Humanitats celebra la seua primera edició a Dénia, entre el 27 i el 29 d'octubre, i constitueix una trobada multidisciplinària entre influents pensadors i experts en economia, neurociència, medicina, antropologia, filosofia, història, geografia, pensament humanístic, ètica i cultura, entre moltes altres disciplines científiques i artístiques.
El fòrum s'ha estructurat en una desena de sessions de debat sobre ciència, tecnologia i humanitats per a reflexionar sobre les inquietuds de l'ésser humà en el món actual i sobre els canvis que esdevindran en un futur pròxim. Així mateix, se celebraran activitats paral·leles, com a espectacles de música i dansa, tallers i exposicions.