On pose l'ull, pose la fletxa

  • Donde pongo el ojo, pongo la flecha
  • Donde pongo el ojo, pongo la flecha
  26/10/2024
Gent de totes les edats i nacionalitats entrena i competeix amb el Club de Tir amb Arc de Benissa

El tir amb arc és un esport que va molt més allà de l'habilitat tècnica de disparar fletxes a un blanc. Practicar aquest esport ofereix múltiples beneficis físics, mentals i socials. Des del desenvolupament de la concentració i l'enfocament mental, que ajuda a desenvolupar habilitats cognitives, com la presa de decisions sota pressió i la capacitat de mantenir la calma en situacions d'estrès, fins a la millora de la coordinació, la qual cosa incrementa l'estabilitat corporal i la precisió motora. Per no parlar de l'enfortiment físic, sobretot els músculs de la part superior del cos, i del foment de la disciplina, la paciència, el treball en equip i la socialització. I, per si no fos prou, és un esport molt inclusiu perquè és adequat per a totes les edats i nivells d'habilitat. La sensació d'assoliment i satisfacció després d'una sessió d'entrenament o una competició reeixida pot elevar l'estat d'ànim, és a dir, millora l'autoestima i proporciona una sensació de benestar general.

            I si no que li ho preguntin als 58 socis del Club de Tir amb Arc de Benissa que està operatiu des de finals de 2015. El club disposa d'un camp de tir per a entrenar situat just al costat de l'antic escorxador municipal, amb dianes a 10, 15, 20, 25, 30, 35 i 50 metres de distància. També practiquen el tir en 3D. Hi ha gent de totes les edats i de totes les nacionalitats. La majoria disparen amb arcs nus, és a dir, sense cap mena de visor o punt de mira i, per tant, són d'aquells que on pose l'ull, pose la fletxa.

Pedro Zaragozí exerceix de president del Club de Tir amb Arc Benissa i, a més, té el títol oficial de monitor i dona cursos per a aprendre les tècniques, normatives, la seguretat, etc. No és un esport car perquè “tal com estan avui dia les coses, no hi ha cap barat”, comenta Zaragozí. La gamma d'arcs és molt gran i et pots comprar un de 100 euros o un altre de 5.000 euros. El club de Benissa competeix en campionats autonòmics i provincials tant a l'aire lliure com en sala i, a més, amb èxit. Entre els socis està Eva Maria Drewiok, una dona alemanya que va ser subcampiona d'Espanya en 2022 en sala i en una distància de 18 metres, i Fermín Espinosa que ha estat campió autonòmic, per posar un parell d'exemples. A Zaragozí, el tir amb arc li aporta “serenitat i molta tranquil·litat perquè t'oblides de tot, de la hipoteca, del teu negoci, dels teus empleats, etc.”.

            Santi Vives, de Gata, porta més de deu anys practicant el tir amb arc, una disciplina que requereix de molta concentració i, a més, d'intuïció a l'hora de calcular la trajectòria de la fletxa perquè moltes vegades està condicionada per elements externs com el vent, en les competicions a l'aire lliure. “Les plomes li donen molta estabilitat a la fletxa, són un element important”, apunta. “El 90% d'aquest esport”, afegeix Vives, “és cap, és concentració. Parlem de IMI, intuïció, ment i instint. Cada ull fa la seva funció. Amb un, mesures la profunditat de camp i, amb l'altre, apuntes. Això s'ha d'entrenar, té la seva tècnica”.

            Paula Rico és una de les “novençanes” perquè acaba d'incorporar-se al club. “El primordial, per a mi, és que és un esport que es pot practicar en família, amb el meu espòs i la meva filla”. “És com tot”, continua, “i, quan més practiques, millor et surt. Cal posar interès, la veritat, i m'agradaria competir. És un repte però crec que, a més, sempre competeixes contra tu mateix, per a fer-ho cada vegada millor”.

<<< Tornar a la portada