L’Acord per l’Ocupació de la Marina Alta rep una ajuda de la Generalitat per a la promoció de l’economia sostenible
L'Acord comarcal en matèria d'ocupació i desenvolupament local de la Marina Alta (PACTE'MA) ha rebut una ajuda de la Generalitat Valenciana de 12.248,14 euros per a la promoció de l'economia sostenible dins de la seua àrea d’acció durant 2022.
Aquesta ajuda està destinada a fer visibles les accions en matèria d'economia sostenible que s'estan desenvolupant en el marc de l'Acord per l'Ocupació de la Marina Alta i ha estat gestionada per Creama, que ostenta la secretaria tècnica del PACTE’MA.
El projecte presentat per la Marina Alta a esta línia d’ajudes incloïa les accions següents, que han de desenvolupar-se abans del 31 d’octubre d’enguany: una acció formativa dirigida a pimes, autònoms i agents clau del territori; una taula redona amb la participació d'agents del territori, empresariat i la ciutadania, on es tracte i es debata sobre l'economia social, models empresarials d'economia social i els seus beneficis i eines per a la seua dinamització; una acció divulgativa sobre informació no financera de les accions que es realitzen; una campanya audiovisual sobre el paper de les pimes en la responsabilitat social; i la difusió d'instruments de desenvolupament i implantació dels ODS a la comarca a través d'una guia d'indicadors dirigida al teixit empresarial de la Marina Alta per a la implantació i aplicació d'accions dirigides a la consecució dels ODS 5, 8, 9 i 12 i les seues corresponents metes.
La concessió d’esta ajuda ha sigut tractada en el consell rector de l’Acord per l’Ocupació en la sessió que s’ha celebrat hui en la Biblioteca Pública de Dénia, ciutat que té enguany la capitalitat de Creama, i a la qual han assistit el president de Creama, el diputat provincial Sebastián Cañadas; la gerent del Consorci, Rosario Donderis; l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt; alcaldes d’altres poblacions de la comarca adherides al PACTE’MA; i representants de Labora, sindicats i d’associacions empresarials.
En el consell també s’ha oferit als assistents informació no financera sobre les accions que es realitzen en el marc de PACTE’MA, traslladant-los els beneficis de l’Acord per a l’Ocupació en termes de Responsabilitat Social i una visió de l’impacte no econòmic de les accions que es desenvolupen a la comarca.
Este impacte comporta beneficis polítics com la creació d’aliances, participació i transparència; beneficis socials, com la promoció del treball decent, la inclusió social o la innovació; i també beneficis mediambientals com ara la promoció del consum de proximitat, la incentivació d’un consum conscient i sostenible o l’aposta per una economia circular donant suport a projectes que promouen el reciclatge i la reutilització.
D’altra banda, Labora està posant en marxa mecanismes necessaris per a la col·laboració entre la Generalitat i els Pactes Territorials del territori de cara a la celebració de pròxims fòrums d’ocupació en l’àmbit comarcal. La programació abastarà des de l’últim trimestre de 2023 fins a 2025.
La finalitat d’estos fòrums és donar a conèixer les polítiques actives d’ocupació que desenvolupa Labora, dissenyar activitats formatives i d’orientació adequades a la realitat territorial i dur a terme accions que promoguen la trobada entre els demandants d’ocupació i les entitats ocupadores de la Marina Alta.
La col·laboració es formalitzarà mitjançant un conveni amb Labora i la secretaria tècnica de l’Acord per l’Ocupació, en este cas, Creama.
El Consell rector ha donat el vistiplau a tots els punts de l’orde del dia.
L'Acord comarcal en matèria d'ocupació i desenvolupament local de la Marina Alta -PACTE'MA- es va constituir a 2017 i l’integren actualment 32 ajuntaments i 13 entitats públiques i privades de la Marina Alta.
Emmarcat dins del PACTE'MA, el nostre territori s'adhereix al Pla Avalem Territori de la Generalitat Valenciana, que es centra en el potencial particular de cada comarca i una adequació de les polítiques d'ocupació al territori i a cada sector productiu.
El PACTE’MA té com a objectiu aconseguir recursos per a la Marina Alta amb els quals desenvolupar les polítiques actives d’ocupació en base al resultat de l’acord entre administracions públiques, agents socials i altres actors que incideixen en estes polítiques.
Amb la realització del Diagnòstic Territorial de la Marina Alta (2017), impulsat des de l'Acord Comarcal, i a través de un procés participatiu i democràtic, es van presentar a la ciutadania i agents territorials els resultats d'aquest estudi i es van establir els eixos estratègics prioritaris que ha de seguir l’Acord.