Els Escacs Vivents de Xàbia recrea el Poema Escacs d’Amor en el seu vint-i-cinc aniversari
Després de dos anys de parèntesis, els Escacs Vivents de Xàbia, festa d'interés turístic nacional, reanuda la seua cita estiuenca amb la celebració del seu vinté-cinquena edició. La trobada serà el 30 de juliol, a les 22.30 hores, en el recinte que se situarà en l'avinguda de Lepanto.
Per a aquesta edició l'organització ha rescatat una de les obres més elogiades de la seua marxa: el Poema *Escacs d´Amor (Poema Escacs d'amor) de Francesc de Castellví, Narcís Vinyoles i Mossen Fenollar. Aquest text escrit a València, possiblement en 1475, adquireix una dimensió universal per dues raons: és un clàssic de la literatura valenciana i constitueix la primera referència d'escacs moderns on es contemplen les noves regles del joc que es mantenen la majoria fins als nostres dies, incloent-hi el transcendental canvi que va representar la incorporació de la Reina o Dama.
Els Escacs Vivents s'ha sentit des dels seus primers passos molt vinculat amb aquesta joia del nostre llegat cultural. De fet, va representar el Poema en 2004 per a fer costat a la recentment constituïda Fundació València, Bressol dels Escacs Moderns. I ara es torna a unir a aquesta iniciativa en ocasió de la sèrie d'actes que va promoure aquesta fundació el maig passat, i que va comptar amb la presència de destacades personalitats del món dels escacs, incloent-hi Judit Polgar, la millor jugadora d'escacs de la història.
Els guionistes dels Escacs Vivents han escrit per a enguany un nou llibret de l'obra des d'una perspectiva actual, basat en l'adaptació que es va dur a terme fa díhuit anys en la qual es va realitzar la transcripció lingüística de valencià antic a modern, així com la teatral (d'acord amb l'època) mitjançant la creació d'escenificacions (recordem que es tracta d'un poema que conté el desenvolupament d'una partida, però sense cap esment teatral).
Els Escacs Vivents, la primera edició dels quals es va celebrar en 1996, està organitzat per la Comissió de Festes Mare de Déu de Loreto en col·laboració amb l'Ajuntament de Xàbia, i està dirigit per Rafael Andarias.