El confinament i la nova normalitat es transformen en exposició a Calp

  • El confinamiento y la nueva normalidad se transforman en exposición en Calp
  • El confinamiento y la nueva normalidad se transforman en exposición en Calp
  • El confinamiento y la nueva normalidad se transforman en exposición en Calp
  • El confinamiento y la nueva normalidad se transforman en exposición en Calp
  04/09/2021

La crisi sanitària de la COVID-19 ens ha canviat la vida a tots, això està més que clar. El terme “nova realitat” adquireix més i més pes amb el pas dels mesos. Sembla que ja ens estem acostumat a ella quan, en realitat, hem renunciat -a la força- a ser i a manifestar-nos com som. Però, al mateix temps, la pandèmia ha tret el millor de tots nosaltres, almenys en els temps més difícils del confinament i la primera ona que ens va agafar a tots desorientats. Un episodi que, sens dubte, passarà als anals de la història i Calp ha volgut avançar-se a això.

La Regidoria d'Igualtat va inaugurar el dijous una exposició a la Casa de Cultura que va en aqueix sentit. És una mostra amb fotos, textos, vídeos i dibuixos que han remés ciutadans anònims i amb la qual expressen com han viscut i suportat la pandèmia. A més, aquesta exposició serveix per a homenatjar a totes les persones, associacions, empreses i institucions públiques que han col·laborat a frenar la COVID-19 i les conseqüències socials, econòmiques i sanitàries derivades d'ella.

Les primeres fotos són el reflex de tot allò que hem sigut capaços d'inventar -o reinventar- per a passar més de 40 dies sense eixir de casa. Des de realitzar puzles amb una fi terapèutica o fer els nostres primers passos en la cuina fins a realitzar tot tipus de manualitats, menjar roses mentre mirem sèries i pel·lícules en el saló de casa o, fins i tot, tallar-nos el pèl perquè no podíem anar a la perruqueria. Qui no s'ha atrevit a fer pa en el forn de casa?

No falten instantànies que expressen les emocions provocades per la maleïda pandèmia. Des de tristesa, impotència i soledat fins a ànim, força i solidaritat. Hem fet de mestres amb els nostres fills, hem pintat amb ells i els aniversaris s'han celebrat en família més que mai. I no falta la part solidària, quan ens vam posar a fabricar màscares casolanes perquè no hi havia suficients en la primera ona, i les cares d'alegria amb l'arribada de les primeres vacunacions.

També tenen el seu racó privilegiat totes les entitats i organismes que han estat en primera fila. El personal sanitari, mèdics i infermeria, Serveis Socials, Ajuda a domicili, Policia Local, Protecció Civil, Càritas, Creu Roja i un llarg etcètera. Tot ells tenen ben merescut el seu reconeixement perquè la seua acció ha sigut –i continua sent- fonamental.

I, per a finalitzar, hi ha fotos de tot allò que la pandèmia ens ha permés fer, encara que d'una forma diferent. Gran part de la nostra vida s'ha fet des dels balcons, amb actuacions culturals, musicals, festes i un llarg etcètera. La Biblioteca Pública Joanot Martorell ha fet el seu primer Concurs de Contes Infantils i es va dur a terme un concurs de pintura a l'aire lliure. Enguany s'han desenvolupat les festes de la Verge de les Neus, encara que d'una manera totalment diferent. Perquè cal continuar vivint, encara que siga amb les ales tallades.

Aquesta exposició és iniciativa de la Regidoria d'Igualtat que va començar d'una manera improvisada en ple confinament “per a fer-nos sentir i compartir tot allò que estàvem vivint. Era una cosa inèdita i plasmar-ho en fotografies i vídeos era una espècie d'alleujament emocional, la resiliència”, apunta Shaila Monasor, tècnica de l'àrea. I, a més, té una segona visió per a visibilitzar el paper desenvolupat per la dona “perquè s'ha fet càrrec dels serveis essencials, ha estat en primera línia i ha assumit el treball d'atenció, de conciliació, etc.”, afig Monasor.

<<< Tornar a la portada