El Dia de la Dona apel·la a continuar avançant en el camí de la igualtat i convida a fer el viatge cap a l'apoderament femení
“El nostre món serà un món millor si avancem amb les dones, no a costa de les dones”
(Javier Scotto)
Els actes centrals del Dia de la Dona es van celebrar ahir a Dénia. La Plaça del Consell va ser el lloc triat per a reivindicar la fi de les desigualtats i llançar un missatge d'apoderament femení. La lectura del manifest redactat pel Consell dels Dons i un espectacle de circ aeri van servir per a demanar la fi de la violència contra les dones i la unió per a aconseguir un món entre iguals. A la vesprada, s'havien programat altres dos actes destacats: la manifestació pels drets de les dones organitzada per Matria i l'homenatge a les primeres locutores de ràdio. Al llarg de la setmana s'han celebrat altres activitats, que tindran continuïtat encara en els pròxims dies com a part d'un extens programa de celebracions organitzades amb motiu del Dia Internacional de la Dona.
L'espectacle de circ aeri contemporani Faüla, seleccionat en el concurs de projectes de producció de teatre, dansa i circ Alacant a escena 2022, narra la història dos dones que transiten per diferents experiències, des de la infància fins a l'edat adulta, que les van modelant fins a atrapar-les en una gàbia. Ball, moviment i expressió corporal servixen a les dos actrius per a reviure situacions i emocions del dia a dia de moltes dones que han de trobar la clau de la gàbia a la qual estan lligades, una clau que descobriran en elles mateixes. L'obra llança una invitació a la reflexió i es presenta com un viatge cap a l'apoderament femení en el qual les intèrprets connecten i interactuen amb el públic.
Alumnes dels programes formatius de qualificació bàsica de Comerç i de Manteniment i conservació de muntanyes de Creama Dénia van llegir abans de l'actuació el manifest elaborat amb motiu del Dia de la Dona. El text pren el seu títol i missatge central –“Caminem, companyes, caminem!”- d'una cita d'Eduardo Galeano sobre la utopia, a la qual l'escriptor situa en l'horitzó: “camí dos passos, ella s'allunya dos passos i l'horitzó es mou deu passos més enllà. Llavors, per a què servix la utopia? Per a això, servix per a caminar”. Proposa per això que “davant els murs que se'ns imposen, continuem caminant perquè les utopies es fan realitat!”.
El manifest fa referència a la necessitat de posar fi a les violències que patixen les dones “en tots els àmbits i espais vitals (llar, treball, espais públics, parella, família, societat i institucions de l'Estat)”; una reivindicació que “ni comença ni acaba el 8 de març”. El text apel·lat a la unió -“us necessitem a totes, us necessitem a tots”- amb la qual tindre més força “per a poder erradicar la xacra que el sistema patriarcal suposa per a totes nosaltres”. “Reflexionem i creiem, entre totes i tots, un futur de convivència, un futur més bonic”, afig.
També es fa al·lusió als assoliments dels últims anys en matèria d'igualtat i a un camí que cal continuar recorrent. “No ens podem permetre perdre tot el que estem aconseguint perquè, no sols ens beneficia a les dones, sinó que estes millores són per a crear una societat més justa, més lliure, més digna i solidària”... “Davant els qui ens volen callades ens sabem fermes, fortes i amb ganes de continuar avançant”.
El regidor d'Igualtat i Diversitat, Javier Scotto, va prendre la paraula durant l'acte ha destacat que “només avançant en igualtat entre dones i homes aconseguirem que Dénia siga un municipi de llibertat, seguretat i progrés social” i ha afirmat que “el nostre món serà un món millor si avancem amb les dones, no a costa de les dones”.
En el seu discurs, Scotto ha tingut unes paraules de record i homenatge a “totes aquelles dones que s'han quedat en el camí, víctimes de la violència de gènere, i a les quals la patixen cada dia”. “Per totes elles, per les dones que telefonen inadaptades, valentes, lluitadores, inconformistes, per totes aquelles dones que s'enfronten a la discriminació i que, juntes, canvien el món”.