El govern de Calp demana unanimitat per a desclassificar sòl urbanitzable i convertir-lo en dotacional
El plenari convocat per al dimarts serà, sens dubte, un dels més importants de la legislatura. L'equip de govern proposarà la desclassificació dels sectors Garduix I i II, Feliu I i II i Ràfol I i II que són urbanitzables però no estan programats. La intenció és adquirir-los per a convertir-los en dotacionals per a disposar de terrenys per a futures necessitats educatives, esportives, culturals, sanitàries etc., i, al mateix temps, per a protegir l'últim pulmó verd de la ciutat del Penyal de Ifach.
Una decisió que suposa un canvi radical en el model urbanístic que s'ha aplicat en els últims 20 o 25 anys. El tripartit format per Somos Calpe, PSOE i Compromís aposta per pagar als 30 propietaris amb parcel·les en aquests sectors mitjançant el sistema d'expropiació i el preu just que corresponga. És a dir, no se'ls compensarà -com es feia fins ara- amb unitats d'aprofitament en altres sectors i, per tant, el cost serà molt menor per a les arques municipals i no se saturarà encara més la de ja per si elevada densitat d'edificacions en la localitat. L'equip de govern no ha quantificat encara el cost de l'operació, però el sòl rústic es paga ara a uns 9 euros per metre quadrat. Però cal estudiar cada parcel·la amb detall per a treure els comptes exactes.
El ple del dimarts és el primer pas d'un procés que pot trigar dos o tres anys a ser realitat. Però l'equip de govern ha demanat unanimitat per a aprovar aquesta desclassificació perquè respon a l'interès general. El portaveu del PSOE, Guillermo Sendra, assegura que “tots haurem de retratar-nos. Si votes sí, estàs a favor d'un nou model urbanístic i, si votes no, suposarà donar suport al model econòmic de sempre, l'especulatiu”. Sendra considera que és “l'acord més just, garantista i de gaudi per a tots els veïns de Calp”. L'alcaldessa, Ana Sala, va més enllà i assegura que “estic convençuda que és la solució perfecta i ara falta veure si en el ple tots volen votar a favor o no poden fer-ho”.
Ximo Perles, de Compromís, indica que s'ha optat per l'expropiació dels terrenys i no per deixar-los com a rústic comú “perquè entenem que és el nivell de màxima protecció i que els terrenys es queden com estan”. I tot perquè, si passen a ser rústics es podria construir una casa amb 10.000 metres i alguns elements patrimonials, com la Casa Feliu, estarien en perill. El regidor de Medi Ambient, Pere Moll, comenta que “ens falten terrenys i tenim un turisme massificat. Per això, crec que aquesta proposta és la millor”.
Moll ha avançat que presentarà en el ple dos temes per als quals demana també unanimitat. D'una banda, el pla de gestió i millora de les masses forestals, que afecta 86’36 hectàrees distribuïdes per la Serra d’Oltà, el Tossal de la Cometa i l’Empedrola. I, per una altra, la neteja del Barranc del Quisi per a evitar riscos en cas de pluges torrencials.
TRENCAR AMB EL PASSAT
El tripartit vol trencar amb els motlles urbanístics implantats durant molts anys pel PP de Javier Morató i César Sánchez en l'Alcaldia. Les expropiacions i el preu just, defensen, són més barats. Es pagarà amb diners en efectiu -ara que no hi ha deute públic- i no amb unitats d'aprofitament. I donen diversos exemples del que es feia abans i els resultats que ha tingut.
En aquest calaix entren l’expedient del Recinte Firal, que es volien pagar com a sòl urbà i els propietaris reclamaven 3 milions d'euros. Al final es va tancar el tracte en 100.000 euros. I el cas més “salvatge” amb els terrenys de Les Salines, pels quals es demanaven 60 milions d'euros però un jutjat ho va desestimar. Sala ha recordat també el que va sofrir quan era regidora de Planejament amb la promoció Montesol a la urbanització Maryvilla. “Es van cedir els terrenys per a construir el que avui és l'Institut Ifac a canvi d'unitats i per això ara tenim 24 adossats en aquest sector”, en paraules de l'alcaldessa.
Som Calp, PSOE i Compromís volen trencar amb el passat i estan a l'expectativa del que ocorrerà en el ple del dimarts.