El govern de Xàbia demana disculpes per les molèsties que genera l'incendi de Ramblars
Poc habitual en política gestos d'aquest tipus. Però l'Ajuntament de Xàbia se n'ha eixit d'allò ordinari i ha demanat disculpes per les molèsties que ocasiona l'incendi en la planta de transferències de Ramblars, amb les olors i fums que venen suportant des de fa més d'un mes els veïns. I poc més pot fer, perquè la combustió d'aquesta mena de material -residus verds compactat- es pren tot el seu temps. De moment també es col·labora amb la investigació que està duent a terme la Guàrdia Civil i se segueixen les recomanacions dels bombers de cara a l'extinció: creació de tallafocs, refredat dels munts de residus verds o utilització de terra en les piles de menor altura.
Tal com assenyala la regidora de Serveis, Kika Mata, l'incendi està seguint el patró habitual en aquesta mena de focs, que són de combustió lenta, i ha tingut dies més complexos coincidint amb les jornades en les quals s'han registrat grans ratxes de vent.
En qualsevol cas, aclareixen les fonts municipals que l'Ajuntament és el primer interessat a aconseguir l'extinció total i acabar amb els fums i molèsties que provoca.
LA COMPLICADA SOLUCIÓ
L'àrea de Ramblars és gestionada a través d'un contracte prorrogat forçosament en 2019. És el mecanisme que marca la llei per a no deixar desatés un espai després de dos processos de contractació iniciats per l'Ajuntament -el segon va quedar desert- i un tercer paralitzat pels recursos de les empreses aspirants.
La licitació vigent marca el preu per gestió de tona en 21 euros. Actualment es calcula que el cost és de 40 euros per tona amb el que l'empresa està assumint per imperatiu un servei que no li resulta rendible sense que la Llei de Contractes d'opció de buscar una altra solució contractual temporal.
Ramblars es tracta d'una planta de transferències on els diferents professionals depositen restes de poda o arboris previ pagament. També l'empresa que s'encarrega de la neteja viària buida allí els contenidors de restes vegetals situades en els punts verds, un residu en moltes ocasions “brut” per la poca conscienciació de la ciutadania, que els tira barrejats amb una altra mena de fems.
En Ramblars romanen temporalment per al seu garbellat i trituració fins que l'empresa els embene (compost, combustible, farcit vegetal etc…), una tasca complicada per la mena de verd que es recull (majoritàriament restes de branca o arbustos).
És per això que, tal com explica Mata, l'Ajuntament -al costat d'altres municipis amb problemàtiques similars com Dénia o Benissa- fa anys que demanda una solució mancomunada per a “el verd” al consorci MARE, entitat que gestiona els residus urbans dels 52 municipis que abasten les comarques de la Marina Alta i de la Marina Baixa, juntament amb el municipi del Campello, on està la planta de reciclatge de l'orgànic.
La regidora apunta que aquesta solució que reivindiquen municipis com Xàbia és una cosa que està ara sobre la taula una vegada solucionat el gran problema de la gestió dels residus orgànics arran de l'entrada en vigor de noves normatives europees. I és que en els últims anys, l'Ajuntament ha centrat els seus esforços -amb una inversió de més 20 milions d'euros- a condicionar la planta del Campello (que tenia un contracte d'explotació adjudicat fins a 2029) i que no complia les especificacions en matèria de residus orgànics.
Mata ha recordat que en matèria del verd, l'Ajuntament va proposar fa dos anys que es reutilitzara per a produir biocarbó o pèl·lets, una proposta que està estudiant la comissió tècnica (en la qual Xàbia està representada) al costat d'altres dues que ha rebut el Consorci.