El paradís de Sorolla, al descobert

El paraíso de Sorolla, al descubierto
  18/12/2021

DÍDAC VENGUT

Enguany es commemora el 125 aniversari de l'arribada, per primera vegada, del pintor Joaquín Sorolla a Xàbia. No sabem si va ser una trobada casual o no però sí que podem afirmar que va ser amor a primera vista. Així ho corrobora el propi Sorolla quan va dir allò de “aquest és el lloc que vaig somiar sempre, mar i muntanya, però quina mar!”. I aquesta “cita a cegues”, per denominar-la d'alguna manera, té data en el calendari, un 7 d'octubre de 1896. Sorolla va trobar al seu Xàbia perquè buscava en els treballs del raïm una inspiració per a realitzar l'encàrrec d'uns panells per al diplomàtic xilé Rafael Errázuriz. 
    La Casa del Cable acull, fins al 16 de gener de 2022, una exposició fotogràfica el títol de la qual ho diu tot: Sorolla en el seu paradís. A través de les seues 60 imatges, el públic s'endinsa en la intimitat del pintor i arriba a conéixer-lo en la seua quotidianitat. Hi ha fotografies de Sorolla amb la seua família, amb amics o amb grans personalitats de la seua època, a la seua casa i estudis o mentre realitzava alguna de les seues emblemàtiques obres enfront de la badia *xabiera. La mostra està comissariada per la Fundació Museu Sorolla. 
Aquesta exposició es pot experimentar en viu i en directe. David Gutiérrez Pulido, llicenciat en Història de l'Art i estudiós de Sorolla, realitza visites culturals –els caps de setmana- per a descobrir els racons i els paisatges que van enamorar al pintor valencià. La major part del recorregut es realitza entorn del port de Xàbia en un passeig tranquil i entretingut en el qual descobrir les cases de Sorolla, la cala Tangó, la Grava, el Montañar i la caleta del Port, entre altres llocs. Gutiérrez completa la ruta amb una mostra de fotografies antigues per a conéixer el paisatge que va conéixer Sorolla, els dibuixos, notes de color o pintures més importants vistes des del mateix punt de vista –valga la redundància- on les va pintar. Mirar Xàbia amb els ulls de Sorolla. No sona res malament.

*FOTOGRAFIAS ESPECIALS

    El mateix Gutiérrez Pulido ens descobreix algunes de les fotografies amb més “història”. Del Museu Sorolla procedeixen unes instantànies realitzades en la seua segona estada per un aficionat. En una apareix assegut en l'habitatge en la qual es va allotjar, al carrer *Caleta, amb l'estampa del cap de Sant Antoni com a fons. I en l'altra, *Sorolla està envoltat d'amics de Xàbia, com Julio Cruañes Soler i el doctor Jaime González Castellano, el seu metge particular.
    Però les dues fotos més noves, adverteix Gutiérrez, són unes altres. Una mostra un altre punt de vista de la terrassa de l'habitatge i apareix un nou personatge, un jove elegant que va ser el seu deixeble, Vicente Montesinos Cerveró. La segona està presa en 1900 i Sorolla està pintant al costat de la sénia propietat de la família Bolufer en la zona de la Mezquida. El pintor està d'esquena, vestit de blanc i amb barret. Està concentrat en el seu treball davant la mirada curiosa d'unes dones d'alta societat.
    Dos més que reflecteixen l'estreta relació del pintor amb Xàbia. Hi ha una fotografia de Christian Franzen, de 1906, en la qual mostra l'estudi de Sorolla al carrer de Miguel Ángel de Madrid. La peculiaritat és que es veuen uns quadres desenfocats i dos d'ells van ser pintats a Xàbia, Preparació del raïm (1900) i Els polits (1905). I Robert H. va captar un retrat de perfil de *Sorolla posant al costat del quadre Nadadors. Xàbia, de 1905. Aquesta obra va impactar pel color, les transparències de l'aigua i la refracció dels cossos nus dels xiquets.
    I una última de regal. A.W. Cooper va retratar a Sorolla en 1909 amb motiu del seu viatge a Nova York per a inaugurar una exposició individual en la Hispanic Society of America. Sorolla apareix fent indicacions a un alumne seu, el també pintor William E.B. Strakweather. “La seua relació d'amistat”, apunta Gutiérrez, “va nàixer a Xàbia quan Strakweather va passar uns dies amb Sorolla aprenent la tècnica i captant també els paisatges del seu entorn”. 
    Hi ha moltes més fotografies que ens descobreixen al pintor i la seua relació amb el seu altre paradís, Xàbia. Però si volen conéixer la seua història, no hi ha més que anar a la Casa del Cable o participar en alguna de les rutes guiades per David Gutiérrez Pulido. Encara són a temps. La tres pròximes rutes estan previstes per als dies 19 i 26 de desembre i 2 de gener. Cal reservar plaça a través del whatsapp 646875014 o en el correu paseoporelarte.dpg@gmail.com. El preu és de 10 euros i els grups són limitats, amb un màxim de 15 persones, per allò de respectar els protocols de seguretat de la *covid 19. A la seua mà –i als seus peus, també- està. Val la pena.
L'any que ve es publicarà un llibre, Xàbia en la vida i obra de Joaquín Sorolla, del propi Guitérrez, guanyador de l'I Premi d'Investigació Vila de Xàbia que va convocar l'Arxiu de Xàbia, la Regidoria de Cultura i l`AMUX en el 2020. Mes de Sorolla i mes de Xàbia.

<<< Tornar a la portada