El primer dels Encontres a Beniarbeig revela com es va intentar matar Joan Fuster
Els Encontres de Beniarbeig 2022 han arrancat amb molta força. El periodista Francesc Bayarri, autor del llibre “Matar Joan Fuster”, va intervindre en la primera conferència d’aquest cicle per donar detalls d’aquell atemptat terrorista que va patir l’insigne escriptor valencià durant la transició. Aquell intent d’assassinar-lo amb bombes es va saldar amb una investigació judicial mínima, sense informes policials, i culminava una escalada d’atacs contra intel·lectuals valencians qeu quedaren impunes, segons va denunciar Bayarri.
Fuster va patir més d’un atemptat, que constituïren un fet insòlit en comparació altres actes terroristes. Bayarri va detallar les múltiples dificultats que va tenir per a obtenir la informació necessària a l'hora d'escriure el seu reportatge. Concretament va al·ludir a la brigada encarregada d'investigar el cas, que ha afirmat reiteradament que no en té informació, quan se sap que en aquell temps s’elaborava informes escrits sobre els possibles incidents que es podrien produir en partits de futbol entre el València CF i el FC Barcelona a Mestalla. Si els policies escrivien informes sobre fets que ni tan sols encara no havien passat, resulta poc creïble que no hi haja cap document sobre un fet terrorista d'aquella magnitud, segons el periodista.
Bayarri va emmarcar aquells fets en el context de la violència habitual en aquella València de la transició, i va fer notar que l'atemptat a Fuster té lloc un dia després del primer atac de Terra Lliure a València, concretament contra l'edifici del Govern Civil. La tesi d'una represàlia fa pensar que els autors de l'atemptat a Fuster van poder tenir accés en vint-i-quatre hores a uns explosius d'altíssima perillositat, cosa que permet apuntar a una autoria que no ha esta mai investigada judicialment ni policialment.
Els detalls de tota la informació a què Bayarri va poder accedir sobre aquell acte terrorista contra Joan Fuster, així com altres reportatges sobre el terrorisme feixista d'aquells anys a València, i algun capítol més sobre altres temes investigats per l’autor, són recollits en el llibre Matar Joan Fuster que publica l'editorial Austrohongaresa.
Vora una seixantena de persones assistiren a la primera conferència dels Encontres a Beniarbeig, dedicats en aquesta edició a l'Any Joan Fuster, i que compten amb la col·laboració de l'Ajuntament de Beniarbeig, de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i de l'Espai Joan Fuster.
L'acte va estar presentat per Toni González Picornell, de la comissió organitzadora dels Encontres, que va repassar la trajectòria del que hauria de ser la novena edició, si no fos per la interrupció deguda a la pandèmia del Covid 19, i els objectius de l'activitat: oferir al públic un cicle de conferències monogràfic a cada edició, que siga un referent cultural per a la Marina Alta i les comarques veïnes. El presentador va detallar el programa d'enguany i finalment va ressaltar el caràcter obert de la comissió, fent una crida als interessats a participar i integrar-se en l'equip de disseny i organització de les jornades.
Els Encontres a Beniarbeig continuaran el proper dia 3 de febrer amb la conferència del professor Antoni Furió: El País Valencià des de la Correspondència de Joan Fuster.