El ple de Dénia exigix al govern d'Espanya i a la Generalitat que aproven ajudes econòmiques per al sector pesquer
L'últim ple de l'any a l'Ajuntament de Dénia va tractar ahir una qüestió que ha causat alarma en la societat, com són les retallades a l'activitat de la pesca d'arrossegament, aprovats des de la Unió Europea. Tots els partits van aprovar sol·licitar al govern d'Espanya i a la Generalitat que articulen les mesures econòmiques necessàries per a l'adaptació de les embarcacions per a la viabilitat del sector i el compliment de les noves normes aprovades l'11 de desembre pels ministres de Pesca de la UE.
També es demana la creació d'una xarxa de científics i membres del sector pesquer per a estudiar i investigar les situacions pesqueres del Mediterrani, implicant les universitats. La UE ha fixat que les barques d'arrossegament puguen pescar una mitjana de 127 dies en 2025 (un període de temps una mica inferior al de 2024) a condició que complisquen una sèrie de condicions de caràcter mediambiental. Esta exigència requerirà inversions per part dels afectats.
Els grups polítics consideren que les mesures de la UE produiran la disminució de llocs de treball i la pèrdua de qualitat de vida en les famílies dels treballadors. Asseguren que impediran a les empreses obtindre rendibilitat i al final hauran de desaparéixer. Afigen que les mesures no garantixen l'equilibri mediambiental perquè “els estudis realitzats no s'adeqüen al tipus d'embarcació, als caladors ni a les espècies”.
En la moció, aprovada per unanimitat s'incidix a més en què els informes de la Unió Europea manquen de transparència i no coincidixen amb la realitat. La UE no fa públiques les conclusions del Pla Plurianual de la Pesca i, per tant, consideren que no existixen dades per a decidir estes retallades. Tampoc coneixen com s'ha realitzat el càlcul dels quilos assignats a cada embarcació.
Segons el parer dels partits signants de la moció, “l'acord reeixit l'11 de desembre pels ministres de Pesca de la Unió Europea permet l'ampliació dels dies a pescar, a totes les embarcacions d'arrossegament que escometen una sèrie d'inversions, la qual cosa els permetrà augmentar els dies de treball. Unes inversions que, en la majoria dels casos, suposen prop de 70.000,00 euros per embarcació en el millor dels casos, una cosa totalment inassumible pel sector”.
La moció subratlla que “lamentablement existix la idea preconcebuda que els pesquers d'arrossegament perjudiquen els nostres fons marins. No obstant això, els nostres mariners són els més eficients netejadors dels nostres fons. L'any 2023 els vaixells de la província d'Alacant van arreplegar i van depositar en els ports 42 tones d'escombraries. En el primer semestre de 2024 han arreplegat més de 20 tones”.
En les seues intervencions, els portaveus van donar el seu suport total als pescadors. A més, la popular Pepa Font va recordar que la moció va ser presentada pel seu grup i va mostrar la seua estranyesa que fora defesa per una regidora socialista i no un representant del PP.
LA LLENGUA BASE EN ELS COL·LEGIS
El ple va donar llum verda a una moció sol·licitant a la Conselleria d'Educació a ampliar el procés d'informació pública sobre el procediment de consulta per a triar la llengua base en els centres escolars. Amb la finalitat que no coincidisca amb el període de vacacions. A més, s'exigix que reforme la llei amb la finalitat de “evitar la segregació, garantir la igualtat lingüística i protegir el valencià”.
Tant el PSPV com Compromís sostenen que la mesura impulsada pel govern del PP en la Generalitat promou el conflicte lingüístic, genera desequilibris i suposa “un atac a la nostra llengua”.
VOX es va mostrar en total desacord al·legant que “ningú vol llevar res ja que en la nostra comunitat hi ha una llengua oficial, l'espanyol, i una cooficial, que és el valencià”, segons va dir Félix Redondo. Va assenyalar que durant l'etapa del Botànic el castellà va quedar apartat dels carrers. I va assegurar que “els socialistes marxistes i els pancatalanistes de Compromís també volen catalanizar esta zona”.
En resposta a Félix Redondo, l'alcalde va recordar que en esta ciutat “hem respectat als que han vingut de fora i que no parlaven el valencià” i va dir que “molts d'estos són els que no ens respecten als que parlem en valencià”.
La moció es va aprovar amb els vots de PSPV, Compromís i Gent de Dénia. PP i VOX van votar en contra.