Equip de govern de Dénia/ Batalla guanyada: la ciutadania de la Marina Alta recupera la seua sanitat pública

Equipo de gobierno de Dénia/Batalla ganada: la ciudadanía de la Marina Alta recupera su sanidad pública
  20/10/2023

 Ho hem aconseguit, des de la unitat i la reivindicació constant. La reversió del departament de Salut de Dénia continua i el que es paralitza són els intents de la dreta de mantindre segrestada en mans privades la nostra sanitat pública. Per fi la Conselleria de Sanitat, governada per PP-Vox, ha respost a la demanda unànime d’esta comarca, ja que “tanto el informe de análisis de situación, como el clima social y laboral generado” l’han fet recular en els plans inicials de prorrogar la concessió a Marina Salud. Així ho reconeix el comunicat enviat per Conselleria hui al migdia als mitjans de comunicació, mentre els representants polítics d’una bona part de la ciutadania de la comarca continuem esperant qualsevol informació al respecte.

Tanmateix, manifestem la nostra satisfacció perqué el camí iniciat pel govern del Botànic, per a fer efectiva la fi del contracte amb la concessionària, continue avant i ens permeta, per fi, recuperar un servei públic que durant massa anys s’ha utilitzat per a fer negoci sense oferir la qualitat i l’atenció que mereixem les ciutadanes i els ciutadans de la Marina. El 9 de febrer, d’este 2023, des del govern del Botànic sí es van reunir amb els alcaldes i alcaldesses dels 33 municipis de la comarca per a confirmar-nos que el contracte de concessió amb Marina Salud finalitza el 31 de gener del 2024 i que des de Generalitat ja s’havia comunicat a la mercantil que no es prorrogaria. Perquè, no ho oblidem, la privatització del departament de Salut de Dénia ens ha costat, a més de molts maldecaps, 1.600 milions d’euros, entre 2009 i 2022. Una privatització, a més, blindada amb una penalització milionària si es rescindia el contracte abans dels 15 anys.

Parlava el flamant govern PP-Vox de la necessitat d’auditar el servei, per a assegurar-se que la reversió era urgent i necessària. Doncs en gener de 2023, una auditoria encarregada per Conselleria ja deixava a les clares com de flagrant era la situació de degradació que havia patit la nostra sanitat pública en mans privades: “pitjors condicions de la plantilla, opacitat de la mercantil, casos d'enriquiment injust detectats”. Com a exemple, “la càpita (el que paga Conselleria a l'empresa per habitant) establida per a l'inici de la concessió s’hi va fixar en 597 €, l'any 2009. En 2022 s'havia disparat fins als 932 €”. Mentrestant continuem esperant la construcció del nou Centre de Salut a Dénia, la fuga de professionals no ha cessat en estos anys i les denúncies per les mancances assistencials han sigut un degoteig continu. I obviant les evidències, les primeres manifestacions del nou govern sobre l’Hospital de Dénia insinuaven la pròrroga del contracte amb l’empresa.

Però la comarca ha dit, ben alt i ben fort, que NO: que la nostra sanitat i la nostra salut no són un negoci. Dimarts passat, la Xarxa d’Alcaldies de la Marina Alta, el comité d'empresa i el teixit associatiu es va tornar a reunir per a reclamar, amb independència del color polític de cada govern, la reversió. I hui divendres tenim, per fi, la confirmació: la sanitat tornarà a ser de gestió pública a la nostra comarca. Ho hem aconseguit, des de la unitat, des de la reivindicació constant: la Marina Alta ha paralitzat la pròrroga d’una privatització que mai s’hauria d’haver realitzat

<<< Tornar a la portada