Jornada informativa sobre la SIDA en l’Hospital de Dénia

Jornada informativa sobre el SIDA en el Hospital de Dénia
  02/12/2024

Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA, l'Hospital de Dénia celebrarà dimecres que ve, 4 de desembre, una jornada informativa destinada a professionals de la salut, pacients, representants d'associacions i població general.

L'esdeveniment tindrà lloc en la sala d'actes de l'hospital i abordarà els principals avanços en la prevenció, tractament i atenció integral del VIH, així com els reptes socials relacionats amb esta patologia i les infeccions de transmissió sexual.

El Departament de Salut de Dénia treballa en la prevenció, diagnòstic primerenc i tractament de les persones que viuen amb VIH, integrant innovacions en la pràctica clínica i adaptant la pràctica clínica a les necessitats específiques d'estos pacients amb l'objectiu de millorar la seua qualitat de vida.

A la Marina Alta hi ha 463 pacients que conviuen amb el VIH i, des de 2023, se'ls oferix el tractament antiretroviral intramuscular d'acció prolongada, que ha suposat un pas #avant en la millora del model d'atenció a estes persones, més multidisciplinària i adaptat a les seues necessitats personals. Esta modalitat no sols facilita l'adherència terapèutica, sinó que també minimitza l'impacte de la malaltia en el dia a dia dels pacients.

L'obertura de la jornada del pròxim dia 4 serà a càrrec de Juan Puig, Gerent del Departament de Salut de Dénia; Ángel Pellicer, Cap del Servici de Medicina Interna; Carlos d'Andrés, Coordinador de la Unitat de Malalties Infeccioses; i Carlos Manuel Gómez, President de CALCSICOVA, entitat coordinadora d'associacions centrades en l'atenció i defensa de les persones amb VIH.

La primera taula aprofundirà en este nou model d'atenció a les persones que viuen amb VIH. Inmaculada Poquet, metgessa de la Unitat de Malalties Infeccioses, i Elena Hernández, infermera del programa de crònics VIH, presentaran el nou programa d'atenció a les persones que viuen amb VIH, basat en els models de cronicitat.

També s'exposaran experiències relacionades amb la gestió farmacèutica en l'atenció a pacients amb VIH, a càrrec de Marina Llinares, farmacèutica de la Unitat de Farmàcia de Pacients Externs.

El segon bloc se centrarà en la prevenció d'infeccions de transmissió sexual (ITS). Karenina Antelo, metgessa de la Unitat de Malalties Infeccioses, explicarà les actualitzacions en els protocols de derivació i en la profilaxi preexposició (PrEP). Mentres que Inmaculada Camacho, psicòloga de la Unitat de Conductes Addictives, abordarà l'impacte del ChemSex en la transmissió del VIH i altres ITS.

D'altra banda es presentaran experiències d'Atenció Primària relacionades amb la prevenció i el diagnòstic primerenc d'ITS, a càrrec de Sergio Rivera, metge del Centre de Salut de Benissa. Antonio Valdivia, del Servici de Medicina Preventiva, juntament amb Carlos d'Andrés, analitzaran l'impacte del virus del papil·loma humà (VPH) i les tècniques de anoscopia d'alta resolució per al seu cribratge i seguiment.

Finalment, en el tercer bloc, dedicat al cribratge, seguiment i impacte social del VIH, un pacient compartirà la seua experiència sobre com viu amb el VIH. Teresa de la Creu, coordinadora del Servei Jove d'Atenció a les Sexualitats, explicarà estratègies per a millorar l'educació afectiu-sexual.

Ricardo Rizzo, de CALCSIVOVA, exposarà l'experiència de les associacions en la promoció de la salut sexual mitjançant punts de salut sexual, respecte i trobada positiva en diferents esdeveniments per tota la Comunitat Valenciana. Finalment, Marcela Macheras, presidenta de la Associació Ciutadana d'Alacant pel VIH (ACAVIH), presentarà el programa d'atenció PARELLS. Es tracta d'un projecte que el Departament de Salut de Dénia ja ha posat en funcionament, a través d'un conveni amb esta associació, per a oferir suport gratuït en diferents aspectes psicosocials a les persones que viuen amb VIH.

 

 

 

<<< Tornar a la portada