José David Ivars Pellicer rep el títol de Mestre Betlemnista

José David Ivars Pellicer recibe el título de Maestro Belenista
  24/01/2025
Té més de 20 obres diferents de gran grandària que actualitza amb escenes noves

Era un secret a veus però ara ja és oficial. José David Ivars Pellicer, de Benissa, va recollir dissabte passat el títol de Mestre Betlemnista de mans del president de la Asociación de Belenistas de Alicante, Alejandro Cánovas “pel seu mestratge i dedicació”, segons resa la placa commemorativa. L'acte es va celebrar a la Casa Salesiana i el de Benissa va estar acompanyat per un grup d'amics que formen part de l'Associació de Betlemnistes de la Marina, que abasta tant la Marina Alta com la Marina Baixa. Ivars Pellicer és el quart Mestre de la Marina i se suma a la nòmina de guardonats al costat de Juana Moreno, Antonio Gasent i Juan Bello. “Aquest títol”, comenta, “no implica que faça millor les meves obres sinó que és un reconeixement a tots els anys que porte fent pessebres”, diu.

            No és el primer premi que rep Ivars perquè en el 2002 va obtenir el Trofeu Federació Espanyola en el congrés celebrat a Castelló. Les seves obres o creacions són un referent no sols a Benissa sinó més enllà. De fet, alguns dels seus pessebres o diorames han estat seleccionats fins a quatre ocasions per la Diputació d'Alacant. Enguany, sense anar més lluny, va portar un pessebre de conte o de fantasia que està recreat en l'estació hivernal i té neu. I més de 40.000 persones van visitar el de 2023, un diorama ambientat en el Palau Real.

            David va començar a fabricar el seu propi pessebre amb tot just sis anys i, des de llavors, no ha parat. “Record que vaig veure un d'una veïna del carrer Parretes que em va fascinar i volia fer el mateix. Una afició que es va convertir en una passió”, diu Ivars. Ha fet més de 20 pessebres diferents i no repeteix el mateix d'any en any. I els que té ja fets els actualitza i millora “per a donar-los un major atractiu amb escenes diferents”, assegura. Els té de diferents estils, des de l'hebreu i el barroc fins un “benissero”, ja que el pessebre està ambientat a Benissa i tots els personatges porten el vestit autòcton.

 

Gallines rescatades de la DANA

 

Unes figures del pessebre que encara té a la seva casa són especials per la història que té darrere. Es tracta d'un grup de gallines que corren lliures pel camp. Ivars les havia reservat en una botiga especialitzada de la localitat d'Algemesí, una de les afectades per la DANA del 29 d'octubre. “Es van escapar de la DANA i estaven brutes de fang. Però li vaig dir a l'amo de la botiga que les netejara i que aniria per elles”, comenta. “Vaig pensar que”, afegeix, “ja tenia molts problemes derivats de la catàstrofe i no anava a anul·lar-li la comanda. A més, ara són gallines històriques perquè eren allí quan va passar la DANA”.

            David porta més de 50 anys exercint de betlemnista i s'ha emmotllat a les tècniques que han evolucionat amb el pas dels anys. Els primers pessebres els feia amb cartó i després amb suro blanc. Lucía les cases, muntanyes i resta d'elements amb massilla i escaiola i ara utilitza el guix controlat. “Hem anat descobrint tècniques que abans desconeixíem i, la veritat, tot ha canviat molt. Per això, has d'estar al dia per a continuar evolucionant”, assegura el de Benissa.

            El món del pessebre és agraït i solidari perquè els constructors comparteixen les seves experiències, coneixements i noves tècniques sense cap problema. De fet, David ha estat el mestre de companys i amics de l'Associació de Betlemnistes de la Marina com Andrés Amorós i Mónica Ribes, per citar un parell d'exemples. Ribes comenta que “és un premi molt merescut. Tot el que sé, ho he après gràcies a David i sempre li estaré molt agraïda”.

            Nadal és un dels millors temps o dates per a David Ivars i la seva casa és “un temple” pel qual passen moltes persones per a contemplar el seu pessebre. A més, té fins a tres arbres de Nadal, un amb més de 1.900 peces i un altre ambientat exclusivament amb personatges de Disney. Ivars busca temps per a col·laborar en la construcció i muntatge d'altres pessebres de Benissa, com els del Centre d’Art Taller d’Ivars, el de la Casa de Cultura, el de les Casis del Batlle, el de la residència de la Tercera Edat, etc. Enguany, com a novetat, ha exposat un pessebre-quadro en l'entrada de l'ajuntament.

Per a David Ivars, Nadal comença a principis de novembre perquè té molta feina per davant. I molts dies vetlla per a fer realitat uns pessebres únics i espectaculars que li han valgut el títol de Mestre Betlemnista amb tot mereixement.

<<< Tornar a la portada