L'alcaldessa de Calp assegura que va ser apartada pel PP per no seguir els paràmetres urbanístics marcats
Al gener de 2023 va sorprendre, i molt, la notícia que la direcció provincial del PP apostava per César Sánchez com a cap de cartell per a les eleccions de maig, en detriment de l'alcaldessa i presidenta a nivell local, Ana Sala. Ella va argumentar que hi havia alguna cosa darrere d'aquesta decisió que algun dia faria públic perquè no era una qüestió derivada d'una mala gestió. Ha arribat el moment. En el ple celebrat ahir, Sala va assegurar, sense pèls en la llengua, que va ser apartada pel PP perquè tenia la intenció de desclassificar sòl rústic no programat perquè no havia arribat a un acord amb els propietaris dels terrenys afectats. Però no va poder fer-ho perquè la major part dels seus regidors es van revelar en contra i en els últims mesos de legislatura va actuar pràcticament en solitari, només amb el suport de, en aquells dies, els seus socis de govern de Ciutadans.
Per tant, segons es desprèn de les seves paraules en el ple, el PP la va defenestrar a nivell polític per a acabar de soca-rel amb aquesta idea amb César Sánchez de nou en l'Alcaldia. Per això s'entén que Juan Manuel del Pino, regidor de Planejament Urbanístic, digués que “és ara, quan el PP no està en el govern, quan és més necessari portar a ple aquest punt”. Es referia a la desclassificació dels sectors Garduix I i II, Feliu I i II i Ràfol I i II que són rústics però estan sense programar. La intenció és adquirir-los per a convertir-los en dotacionals per a disposar de terrenys per a futures necessitats educatives, esportives, culturals, sanitàries etc., i, al mateix temps, per a protegir l'últim pulmó verd de la ciutat del Penyal de Ifach.
La intenció del tripartit és canviar el model urbanístic i adquirir les parcel·les -uns 350.000 metres quadrats- pel sistema d'expropiació i el preu just que determinarà el Tribunal Provincial. És a dir, aquesta decisió suposa optar per un sistema molt més barat per a les arques municipals i no compensar amb unitats d'aprofitament en altres sectors, tal com s'ha fet amb els governs del PP de Javier Morató i César Sánchez. Sala va comentar que, en l'actualitat, hi ha fins a 14 milions d'euros pendents de materialitzar per aquest concepte.
L'alcaldessa va considerar que el PP tenia “un marronazo” a l'hora de votar aquest punt “perquè saben que és el millor per a l'interès públic però no poden secundar-lo”, en al·lusió a presumptes interessos especulatius. En l'anterior legislatura, segons va comentar, es va intentar arribar a un acord amb els propietaris i, fins i tot, es va presentar un projecte per a construir un complex hoteler en una part d'aquests sectors. “Però no es va arribar a un consens i ens vam adonar que volien allargar tot el possible aquest tema i més amb les eleccions a prop”, segons Sala.
Per això, sempre segons la seva versió, va ser apartada pel seu partit en aquells dies. “El que més content està avui per no ser aquí és César Sánchez -els dimarts està en el Congrés dels Diputats-, perquè no votarà una proposta que sap que és la millor per a defensar l'interès comú. Estic fora, i ell ho sabia, per aquest assumpte i encara sort que vaig reaccionar a temps”, va dir Sala. El desenvolupament urbanístic de Calp “es va marcar fa 30 anys i les coses han canviat molt i és la decisió correcta per a garantir el nostre futur com a poble”, va matisar l'alcaldessa.
El portaveu del PSPV, Guillermo Sendra, considera que el PP “s'ha retratat i és clar que volen continuar amb el model urbanístic salvatge i especulatiu que es va aplicar durant molt de temps”. El portaveu de l'equip de govern, Ximo Perles, assegura que “l'expropiació i el preu just és el sistema que ofereix un major grau de protecció”. “Es pagarà com a sòl rústic”, continua, “perquè els terrenys es van comprar com a rústics i així ho marca la llei”.
UN VOT EN CONTRA I UNA ABSTENCIÓ
Defensem Calp ha votat en contra d'aquesta proposta perquè no comparteix el criteri de classificar aquests sectors com a rústic dotacional. El regidor Toni Tur va dir que “tenim molts dubtes, no sabem el preu, ni les negociacions que s'han fet amb els propietaris i tampoc tenim garantit l'èxit de convertir aquestes parcel·les en dotacionals”.
El PP ha votat abstenció perquè entén que es tracta d'una expropiació forçada “a les braves, que ens pot sortir molt cara”, en paraules del portaveu, Miguel Crespo. “No hi ha sostenibilitat sense consens, sensatesa i transparència i creiem que l'equip de govern confon desitjos amb realitat”, va afegir. Els populars creuen que aquesta desclassificació és “temerària i perillosa perquè no hi ha una garantia jurídica que justifique l'expropiació forçosa”.
Des del partit majoritari en l'oposició sostenen que tant Ana Sala com Juan Manuel del Pi han canviat els seus criteris “perquè abans sí que volien defensar els drets dels propietaris. Parlar de protegir en abstracte no serveix de res”. És més, Crespo va deixar entreveure que tant Sala com Del Pino han donat el vistiplau a aquest projecte per a salvar el pacte amb PSPV i Compromís. I sense comptar, segons la seva opinió, amb els litigis jurídics que es poden derivar i el cost que tindran per a les arques municipals.
BAIXAR L'IBI I EXHUMACIONS IL·LEGALS
El Partit Popular va presentar una moció per a rebaixar l'IBI i, amb això, compensar la pujada de la taxa d'escombraries. La seva proposta era canviar el tipus de gravamen del 0,87 al 0,82 i, a més, bonificar el reciclatge i adoptar altres mesures per a fer més efectiu el servei de recollida del fem. Des de l'equip de govern es va titllar de “demagògica i no justificada” aquesta proposta perquè cal atendre la pujada de les despeses corrents, de personal, etc.
Sobre la creació d'una comissió especial per a la investgació d'exhumacions realitzades en el cementiri municipal sense consentiment dels hereus legals, el PP es va abstenir. Crespo considera que “ens sembla excessiu perquè no hi ha cap mena de denúncia i això sembla una caça de bruixes”. L'equip de govern creu que cal esclarir l'assumpte per respecte a les persones afectades que mereixen una explicació.