La Ciutat Creativa llança la marca Bancalet per a la promoció i protecció de productes de la Marina Alta
L'Oficina de la Innovació i la Creativitat, que gestiona els projectes lligats a la Ciutat Creativa de la Gastronomia, té molt avançada la tramitació, registre i gestió de la marca Bancalet per a la identificació dels productes d'origen comarcal. La marca ja ha superat la fase d'exposició pública per al seu registre en l'Oficina Espanyola de Patents i Marques, amb el reglament propi que la distingeix.
Bancalet és una marca col·lectiva sota la qual podran actuar productors, elaboradors, comerciants i, en una segona fase, artesans, entitats i establiments d'hostaleria.
El projecte de dotar d'una marca col·lectiva al producte local de la Marina Alta, lligat com a punt de partida a la condició de Dénia com a Ciutat Creativa de la Gastronomia per la UNESCO, s'ha escomés amb l'objectiu de contribuir a la revitalització del sector agro-alimentari des de les premisses de la innovació social, el comerç just, el consum de proximitat i la sobirania alimentària.
La marca serà l'eina que articule el projecte Bancalet: Biodiversitat, Territori i Cuina, una iniciativa de custòdia del territori des de la perspectiva de la gastronomia que pretén reconnectar la producció agroalimentària local amb el sector hostaler i amb tot el que això implica en el teixit econòmic, comercial, artesà i mediambiental.
A més de registrar la marca oficialment, es tenen molt avançats els documents i el disseny que regularan el seu ús i imatge. Es tracta de materials sobre els quals es treballa en una experiència pilot per a analitzar la seua efectivitat, i en la qual participen, inicialment, un reduït però divers grup de productors i sectors interessats. L'experiència ja ha fet els seus primers passos i es posarà en marxa activament en les pròximes setmanes, testant en els àmbits de la producció i la comercialització cadascuna de les iniciatives que es proposen en els documents bàsics i aquelles altres que sorgisquen de les propostes i suggeriments dels participants.