La corporació d’Ondara aprova per unanimitat el Reglament regulador de l’ús i la normalització del valencià

La corporació d’Ondara aprova per unanimitat el Reglament regulador de l’ús i la normalització del valencià
  29/09/2023

El Reglament Municipal Regulador de l’Ús i la Normalització del Valencià elaborat per la Regidoria de la matèria ha rebut llum verda per la unanimitat de tots els grup integrants de la corporació en el darrer ple ordinari d’Ondara.

        Segons ha destacat el responsable de l’àrea, Jordi Dominguis, les  finalitats del reglament són fer del valencià la llengua usual de l’administració municipal; garantir el dret de la ciutadania d’adreçar-se a l’Ajuntament d’Ondara en valencià, tant oralment com per escrit i a ser atesa en valencià, i promoure l’ús del valencià en tots els àmbits de la vida ciutadana. Així mateix, segons ha detallat, comprèn la creació de l’Oficina o Agència de Promoció de l’Ús del Valencià, com a departament tècnic de l’Ajuntament d’Ondara, així com el requisit lingüístic dels llocs de treball on, per a garantir les exigències lingüístiques legals i socials, el personal al servei de l’administració local -o òrgans dependents- haurà de posseir un coneixement lingüístic simètric -valencià-castellà-, adequat a les funcions que ha d’exercir.

 

MODIFICACIÓ DE LA TAXA PER ACTIVITATS ESPORTIVES

 

        D’altra banda, en la sessió plenària es va aprovar la modificació de l’Ordenança fiscal Reguladora de la taxa per activitats de les Escoles Esportives Municipals a partir de 2024, el que suposarà l’increment de la taxa. La quota comporta una tarifa mensual de 220 euros per a tot el curs en les escoles de futbol, bàsquet, pilota, gimnàstica rítmica i tennis. En aquest últim esport s’especifica que l’activitat es de dos dies per setmana, igual que el tennis-queda limitat a un dia setmanal al preu de 200 euros per curs. Tanca la relació el multiesport amb 100 euros per curs.

Així mateix, quan quedat establertes bonificacions de del 10% a famílies amb dos germans inscrits en alguna activitat -apartat no més d’aplicació al germà menor); a les  persones amb qualsevol grau de discapacitat; als subjectes passius titulars del Carnet Jove; i als subjectes passius amb la condició de família nombrosa i/o monoparental.

Les noves tarifes han estat justificades pel regidor d’Esports, Lluís Fornés, en arres a l’informe que va realitzar en la seua entrada com a responsable del departament sobre els costs de les escoles, el qual va constatar que havien pujat molt les despeses d’autobusos, llum, aigua,, segurs o llicències federatives. Tot això, a banda que des de 2016 no s’havien tocat els preus, segons ell, ha fet necessària la mesura donat que l’Ajuntament paga el 75% del cost per usuari en alguns esports, provocant un important desequilibri econòmic respecte els ingressos i les despeses de les escoles esportives.

No obstant això ha assenyalat que l’estudi detallat sobre les despeses de les escoles esportives i la individual per participant en cada esport ha estat comparat amb la resta de la comarca, i s'ha arribat a la conclusió que és necessari aplicar un augment en les quotes que les famílies aporten.

La proposta ha comptat amb el vot en contra del Partit Popular, que, en boca del seu portaveu ha demanat que es busquen altres solucions com sponsors o cobrar més als usuaris de fora d'Ondara per tal de traure els vora 50.000 euros de la pujada d’una altra forma. A banda, ha assenyalat que la pujada de la taxa estava al voltant del 70%, que segona ell, les col·locava “entre les més cares de la comarca”, i això suposava un gran cost per a moltes famílies, sobre tot per a les que tenien problemes econòmics per la pujada dels interessos.

La unanimitat va tornar amb la modificació del règim retributiu de la corporació, en tindre l’alcalde dedicació com a diputat provincial, amb el 750% de dedicació parcial a càrrec de la Diputació, que comport la reducció en el mateix percentatge del la que percebia de l’Ajuntament. Circumstància que comporta que els 48.000 euros bruts que tenia fixat per anualitat queden ara en 12.000, de forma que alliberen 36.000 euros que redueixen la partida destinada a despesa en sous de regidors.

Un altre assumpte aprovat amb el vot unànime de tots els grups ha estat la modificació de l'ordenança reguladora de la convivència ciutadana a l’Espai Públic, destinada a encomanar-li el procediment sancionador a SUMA, per una major agilització dels tràmits.

 

MOCIÓ PER LA NO PRÒRROGA DEL CÀNON DE SANEJAMENT

 

Per altra banda, s’ha debatut la moció sobre la puja del rebut de l’aigua per la no pròrroga de la suspensió del cànon de sanejament, on, a judici de l’alcalde, l’actual govern de la Generalitat havia ignorat les dificultats de les empreses i les famílies treballadores valencianes per a arribar a fi de mes provocades pels alts preus de l'energia, dels aliments o la pujada de les hipoteques a conseqüència de la guerra a Ucraïna. “És el mateix govern que ha decidit suprimir impostos per valor de més de 350 milions d'euros a les famílies amb majors rendes i patrimonis” per a incidir en que d’una banda, havia baixat els impostos a les 24.000 persones amb majors patrimonis i per altra havia pujat el rebut de l'aigua a 2 milions de famílies de la Comunitat Valenciana.

La moció reivindicava des de l’Ajuntament d’Ondara la paralització per part de Generalitat Valenciana de la pujada del rebut de l'aigua, la pròrroga de la  suspensió del cànon de sanejament fins al 31 de desembre de 2023, i abans del venciment, una valoració de la situació econòmica de cara a, en el supòsit de no continuar amb la pròrroga, condonar el pagament del cànon de sanejament a les famílies amb rendes inferiors a 30.000 euros. Condonació que, demanen siga superior en el cas de persones amb discapacitat, víctima de violència de gènere, que es trobe en situació de dependència, famílies monoparentals, en funció del nombre de descendents o adoptats, l'existència d'ascendents a càrrec o de pensionistes. Tot això a banda de prorratejar eixe pagament durant 60 mesos sense interessos.

Des de les files del PP, el regidor Agustín Vaquer ha qualificat la moció de “pamflet propagandista ple d'inexactituds”, per a advertir que “aquesta situació és degut a la mesura estrela del govern del Botànic, perquè el que es va presentar com una suspensió i exempció del pagament del cànon de l'aigua, en realitat ha sigut un engany; la lletra xicoteta de la mesura mostra que l'anunciada suspensió era en realitat una pròrroga encoberta que ara els ciutadans estan començat a pagar; deixar de cobrar no és el mateix que ajornar i ara resulta que paguem doble cànon: el del rebut habitual i el que el Botànic va ajornar”. En això, ha desmentit que l’actual Consell haguera aprovat una puja del rebut de l’aigua pel fet que en el decret del Botànic de 2022 es deixava clar que es tractava d'un ajornament de les quotes, que s'exigiria en les factures posteriors des de l'1 agost de 2023 fins a 31 de gener 2025.

 

BALANÇ D’INICI DE LEGISLATURA

 

        Al final de l’ordre del dia, tant l’alcalde com la resta de regidors de l’equip de govern que integren PSPV i Compromís han fet un repàs de les accions portades a cap des dels diferents departament de gestió en el cent primers dies de govern de la present legislatura. Ramiro ha incidit  essencialment en l'enfocament dirigit a les persones del govern municipal, amb accions com la jornada dirigida a la gent gran i taller de ment activa; l’aula “PAC” contra l’abandó escolar; les accions formatives portades a cap pel programa “Ondara et forma” per adults; la creació de seccions femenines de futbol en la Unió Esportiva l’Ondarense; la col·laboració amb associacions del poble en diferents actes; la redacció del primer Pla de Responsabilitat Social, i la presentació a un projecte europeu d'agermanament sota el paraigües de la solidaritat.

 

<<< Tornar a la portada