La CUP de Pedreguer davant el nou sistema de recollida del fem: “Compromís va tirar pel dret fent ús de la seua majoria absoluta i sense escoltar ningú”

La CUP de Pedreguer davant el nou sistema de recollida del fem: “Compromís va tirar pel dret fent ús de la seua majoria absoluta i sense escoltar ningú”
  22/09/2021

“Des de l’assemblea de la CUP de Pedreguer volem manifestar la nostra postura al voltant del nou servei de recollida de residus sòlids urbans, fent una mirada amb perspectiva del que s’ha fet els últims mesos per a veure com hem arribat fins a esta situació. Amb les coses bones i les roïnes.

Fa uns mesos, el govern municipal de Compromís va aprovar en solitari el nou contracte de recollida de RSU així com la corresponent pujada de taxes per a pagar-lo. El Grup Municipal de la CUP vam votar en contra de la proposta per no haver-se estudiat la possibilitat de municipalitzar el servei (en contra del que se’ns havia venut durant molt de temps), així com per duplicar-ne el cost amb un contracte per 10 anys sense dialogar-ho amb els grups polítics ni amb els veïns i les veïnes. Estàvem d’acord en millorar el sistema de reciclatge (propostes n’hem fet), però calia un debat col·lectiu per tal d’abordar diferents qüestions. Compromís va tirar pel dret fent ús de la seua majoria absoluta i no va voler escoltar ningú.

D’eixa falta de diàleg provenen molts dels problemes amb els que ens trobem hui. Tot i que algunes incidències es poden considerar normals en un procés com este, altres són fruit de la poca preparació prèvia de l’empresa i de la regidoria responsable. En qualsevol cas, és inadmisible que el govern municipal tire balons fora front a les crítiques argumentades, que les hi ha hagut, i les atribuïsca, en paraules de l’alcalde, a “sabuts de barra de bar i cunyaos de xarxes socials”. Pensem que la qüestió mereix un debat seriós i no respostes a la defensiva que no porten enlloc.

La gran majoria de veïns i veïnes tenim clar que no només cal reciclar més i millor, sinó també reutilitzar més, produir menys residus, i posar també el focus en alguns sectors industrials que majoritàriament causen la destrucció del medi ambient. I cal que ho treballem. Però els problemes del servei a Pedreguer són independents d’això. No és el preu a pagar per salvar el Planeta com sembla que alguns ens vulguen fer veure. Enumerarem alguns exemples:

- Falta de previsió en la recollida de residus en les finques, quan s’hagués pogut planificar millor comptant amb les veïnes i veïns, amb diàleg i treball col·lectiu.

- Les casetes continuen sense un servei a l’altura, a pesar del cost del mateix.

- Segueix sense estudiar-se la nostra proposta de pagament per generació de residus i bonificació per utilitzar envasos reutilitzables, tot i que es va aprovar per unanimitat el seu estudi al 2017.

- No haver plantejat un procés participatiu previ per a definir les necessitats d’un servei de les característiques, cost i durada com el que han aprovat.

- No estudiar la possibilitat de fer una gestió pública municipal del servei, en compte de la gestió privada, tal i com venim demanant de fa anys i tal i com s’havia compromés el propi govern de Compromís.

Per últim, volem manifestar que, al nostre parer, el desproporcionat augment de cost de la recollida de RSU (que passa de 377.446,80 €/any a més de 850.000 €/any) no es correspon ni amb una millora proporcional del servei, ni amb el servei que el poble necessita. I per molt que Compromís insistisca en que l’Ajuntament assumeix una gran part del cost, eixos diners els paguem també les veïnes i veïns amb els nostres impostos, i anirem comprovant-ho a mesura que es reduisquen altres partides per tal de cobrir el cost del servei.

Amb tot això, demanem un procés de debat obert als veïns i veïnes per tal de posar damunt la taula les necessitats del poble i quin servei necessitem”.

<<< Tornar a la portada