La Diputació d'Alacant impulsarà un parc arqueològic visitable en els Banys de la Reina de Calp

  • La Diputación de Alicante impulsará un parque arqueológico visitable en los Baños de la Reina de Calp
  • La Diputación de Alicante impulsará un parque arqueológico visitable en los Baños de la Reina de Calp
  29/03/2022

 

 El president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, s'ha desplaçat aquest matí al municipi de Calp per a presentar el Pla Director dels Banys de la Reina i signar l'acta de lliurament del document d'aquest projecte elaborat per l'àrea d'Arquitectura de la institució provincial que permetrà executar en l'enclavament un parc arqueològic visitable. Acompanyat per l'alcaldessa de la localitat, Ana Sala, Mazón ha ressaltat la importància d'impulsar “aquest tram final dels treballs que s'han sustentat en una magnífica trajectòria i labor de l'àrea d'arquitectura que vull reconéixer”.

 “Hui naix un somni”, ha anunciat el president, qui ha insistit que aquest pla “és la culminació del treball de molta gent”. Segons ha concretat, en els anys 50 “ja va haver-hi persones que van posar el focus en els banys de la reina, però també estudiants i voluntaris que han vingut a treballar i a posar el seu gra d'arena en aquest jaciment arqueològic”. Segons ha prosseguit Mazón en la seua intervenció, “també hem d'agrair la seua obstinació a les corporacions municipals i provincials que han lluitat per a arribar hui fins ací, així com als experts i tècnics de l'ajuntament i de la Diputació i als moviments ecologistes i culturals”.

“Sense un pla director no podríem tindre el futur que necessitem. Sense aqueix document poc més podríem avançar”, ha confessat el president, qui ha agraït a l'equip redactor la seua capacitat i il·lusió, al mateix temps que ha felicitat el poble calpí.

Finalment, Mazón s'ha compromés a seguir impulsat aquest projecte per a aconseguir el seu desenvolupament i materialització. “Hui el lliurament real del Pla Director no és una exoneració de responsabilitat per part de la Diputació, ni només el lliurament d'un treball ben fet i elaborat, sinó tot el contrari. És un nou compromís per a aqueix nou somni, explícit i concret de la Diputació”.

“Oferisc l'acompanyament de la Diputació per al que està per vindre, ens hem d'implicar en les primeres fases, però també ser ambiciosos i conscients del tresor que tenim ací i reconéixer les possibilitats reals que hi ha”, ha conclòs el responsable provincial, qui ha avançat que ara “hem d'accedir als Fons Europeus i anar per aqueixa inversió i a plantejar un projecte de primera dimensió a totes les administracions”.

 Per la seua part, Ana Sala ha assenyalat que hui culmina “alguna cosa que va començar en 2017 i que ha costat tirar avant, perquè és un projecte molt gran que portem esperant molt temps, però per fi ha arribat el dia”. Segons ha concretat l'alcaldessa, en aquest enclavament hi ha part de terrenys privats, encara que “l'actuació se centra en sòl municipal i ara fa falta temps i diners”. Així mateix, ha indicat que anteriors legislatures i corporacions “han patit aquest procés fins que en 2014 es va constituir la Comissió Especial Baños de la Reina perquè es reuniren totes les administracions implicades –Ajuntament, Diputació i Generalitat- i es comprometeren a preservar la zona”.

“Posar en valor l'enclavament i tindre un document tècnic, un full de ruta que ens permeta treballar, ha sigut fonamental, ja que aquest projecte suposa una fita per a Calp, per a la comarca i per a la província, perquè és un atractiu turístic de valor internacional”, ha conclòs Sala.

En l'acte també han estat presents el diputat d'Arquitectura, José Ramón González de Zárate, i el diputat per la comarca, Juan Bautista Roselló, així com el director de l'àrea d'Arquitectura de la Diputació, Rafael Pérez, encarregat de detallar la proposta tècnica i de desglossar la viabilitat de les línies d'acció per a la seua valorització.

A més, el responsable de l'àrea d'Arquitectura ha constatat que l'objecte de l'assistència tècnica de la Diputació a l'Ajuntament de Calp s'ha sustentat en l'estudi de Bé d'Interés Cultural, atenent el seu context històric, la seua situació urbanística i protecció legal, així com al seu estat de conservació actual i potencialitats.

El pla director engloba, així mateix, les actuacions necessàries per a la consolidació de les restes arquitectòniques de l'àrea i la seua rehabilitació com a museu de lloc, a més de les modalitats de gestió, estudi econòmic i sostenibilitat.

 Prèviament a les presentacions de la iniciativa per part de l'equip tècnic de la institució provincial, el director del MARQ, Manuel Olcina, ha abordat la importància d'aquest enclavament com Ben Cultural, al mateix temps que ha detallat la història dels vivers de la zona, antigues viles marines luxoses a les quals se sumaven construccions incorporades com una espècie d'aquari particular inclòs en la zona residencial, on donaven cabuda a espècies de peixos molt cares, pròpies de l'aristocràcia romana. Segons ha revelat Olcina, és un “fenomen molt sofisticat, de màxim luxe i ostentació”.

 Els estudis i anàlisis realitzades per a l'elaboració d'aquest document han conclòs la viabilitat tècnica de dur a terme la creació del museu de lloc com a ‘Parc Arqueològic dels Banys de la Reina de Calp’, un projecte per al qual es proposen tres etapes de materialització, la primera de les quals, amb un termini d'execució de dos anys i un pressupost estimatiu de set milions d'euros, permetria obrir l'enclavament a la visita del públic.

INVERSIONS A LA MARINA ALTA

Durant la seua intervenció, l'alcaldessa de Calp també ha agraït a la Diputació l'esforç inversor realitzat per la institució tant en la localitat com a la comarca, especialment durant aquests anys de pandèmia. En concret, la institució provincial ha injectat a la Marina Alta durant aquests tres anys de legislatura prop de 76 milions d'euros directes per a les arques municipals i entitats locals.

Les ajudes concedides a Calp per a prestacions socials per Covid-19 durant aquesta anualitat ascendeixen a 128.226 euros, mentre que per a combatre la pobresa energètica de col·lectius vulnerables i prestar assistència als refugiats ucraïnesos arribats al municipi s'han destinat prop de 90.000 euros.

 “El compromís de la Diputació d'Alacant amb la Marina Alta, i especialment amb els municipis de menor població, es reflecteix en les xifres globals d'inversió a la comarca, que aconsegueixen els 76 milions d'euros en aquests tres últims anys”, ha reconegut el president qui també ha posat de manifest el compromís de la institució per cobrir les demandes i necessitats dels consistori.

<<< Tornar a la portada